Gūžinių kopūstų derliaus nuėmimas

Vasaros vidurys ir pabaiga – tai metas, kuomet kopūstai gūžiniai nokinami ir skinami. Kopūstai gūžiniai ir jų derlius nuimamas tada, kai daržovė yra geriausios cheminės sudėties, skonio bei aromato. Peraugusių daržovių audiniai sustandėja, tad daržovės skonis pablogėja.

Per derliaus nuėmimo ir skynimo laikotarpį, svarbiausia, pagreitinti jų nokimą ir vaisius apsaugoti nuo puvimo. Todėl būtina skabyti atžalas, nereikalingus lapus. Kopūstai gūžiniai skinami pakeitę spalvą, kadangi taip skatinamas kitų vaisių nokimas. Taip pat derėtų stebėti temperatūrą šiltnamyje, kuri neturėtų viršyti +30 laipsnių, kitaip kuriam laikui gali nutrūkti daržovių derėjimas.

Daržovių derliaus nuėmimas yra įvairaus subrendimo laipsnio, tai priklauso nuo daržovių rūšies ir paskirties. Kada tikslinga nuimti derlių? Nustatant skynimo laiką reikėtų orientuotis ne į vaisiaus dydį, o į subrendimą, kadangi ne visų veislių kopūstai gūžiniai būna vienodo dydžio. Kopūstai gūžiniai gali būti skinami du kartus per savaitę nelaukiant, kol visiškai sunoks. Šiltnamyje augantys kopūstai gūžiniai skinami saulėtą dieną ir geriau antroje dienos pusėje. Tinkamai prižiūrint daržoves, jos dera iki vėlyvo rudens.