Salotų auginimas

Salotos sparčiai augs ir gerai užderės, jei pasirinksite tinkamą jų veislę, užtikrinsite reikalingas auginimo sąlygas ir kompleksinę priežiūrą bei sodinsite po pavasarinių šalnų.Salotos turi būti laiku palaistytos, patręštos, pririštos ir, žinoma, skabomos. Jeigu augalas apleidžiamas, neskabomas – gero derliaus nesulauksite.

Būdai, kaip tinkamai auginamos ir prižiūrimos salotos: daržovių lapai nuskabomi, taip daroma dėl to, kad lapai neišnaudotų paties vaisiaus energijos, gautų daugiau saulės, būtų geresnė oro cirkuliacija. Visų lapų skabyti nereikia, turi būti išlaikytas balansas.

Labai svarbu palaikyti optimalią oro bei substrato, kuriame auga daigai, temperatūrą. Jei oro temperatūra per aukšta, daržovės daigai ištįsta, būna lepūs. Esant per drėgnam substratui ir žemai jo temperatūrai, sutrinka maisto medžiagų apykaita, šaknims trūksta oro, salotos auga blogai, gali susirgti įvairiomis ligomis.

Salotos laistomos anksti ryte, prie šaknų. Vandeniui susigėrus, dirvą reikia papurenti. Geriausia laistyti pastovėjusiu, sušilusiu vandeniu bei reguliariai patikrinti ar nėra atsiradusių ligos židinių, juos pastebėjus nedelsiant pašalinti. Salotos tręšiamos kalio, fosforo ar organinėmis trąšomis. Kaip tręšiamos salotos? Priklausomai nuo to, kur salotos auginamos: lauke ar šiltnamyje, tręšti reikia skystomis, vandenyje ištirpintomis trąšomis. Jeigu salotos auginamos lauke, patartina naudoti ir sausas trąšas, ypatingai tada, kaip oras lauke drėgnas, lyja.