KAIP NUIMTI IR SAUGOTI DARŽOVIŲ DERLIŲ?

 


Ruduo – tikras darbymetis darže: reikia pasirūpinti visą vasarą puoselėtomis daržovėmis ir paruošti sąlygas jų sandėliavimui. Juk norisi kuo ilgiau skanauti pačių užaugintas gėrybes, pavyzdžiui, pomidorus, paprikas, moliūgus, morkas ir burokėlius. Taigi, kaip teisingai nuimti šias daržoves, kaip jas paruošti žiemai ir kokiomis sąlygomis laikyti?

Kada laikas nuimti derlių?

Apie daržovių derliaus nuėmimą reikia pradėti galvoti jau rugsėjo antroje pusėje, tačiau skubėti nereikia – būtina atsižvelgti į sinoptikų pranešimus. Nuimti daržovių derlių geriausia sausu oru, ryte, išskyrus, agurkus, kuriuos nuimti reikia po lietaus.

Šiltomis ir sausomis dienomis šakniavaisinės daržovės vis dar auga, o per anksti nuimtos daržovės turi menkesnę maistinę vertę, yra mažiau atsparios ligoms, šakniavaisiai greičiau genda, vysta, todėl jų nepavyksta ilgai sandėliuoti. Tačiau tuo pačiu, daržovės negali ir peraugti, nes praranda gerąsias savybes ir, vėlgi, netinka ilgai sandėliuoti, greičiau genda, vysta, jas puola ligos.

Pomidorų ir paprikų nuėmimas

Pomidorus viso derėjimo sezono metu rinkti reikia kelis kartus per savaitę, nes jie greitai noksta ir greitai perauga. Paskutinius likusius pomidorus, nesvarbu, ar jie sunokę, ar žali, reikia nuskinti prasidėjus lietingam orui, kai temperatūra nukrenta žemiau 6 °C. Žinoma, geriau, jei pomidorai prinoksta ant krūmo, nes tada turi daugiau naudingųjų medžiagų, tačiau, jei nunokti nespėjo, nerimauti nereikia: sudėkite juos į dėžutes 2–3 sluoksniais ir palikite šiltoje, sausoje patalpoje nokti.

Vaisius reikia nupjauti, o ne nulaužti arba nuskinti, kad nebūtų pažeisti lapkočiai, kurių taip pat negalima pašalinti, nes pašalinus, pomidorai greičiau suges. Laikyti pomidorus reikia negiliose dėžės vienu sluoksniu koteliais į apačią. Taip pomidorai nesusispaus ir koteliais nepažeis kitų pomidorų odelių, todėl ilgiau išliks švieži.

Paprikoms taikomos panašios taisyklės kaip ir pomidorams, tik paprikas nuskinti reikia anksčiau, kai oras atvėsta iki 15 °C, nes tada jos nustoja augti. Nokinti žalias paprikas galima ant saulėtos palangės arba kaip pomidorus. Paradoksalu, kad ilgiau išsilaiko būtent taip nokintos paprikos, o ne sunokusios ant augalo. Laikyti paprikas rekomenduojama suvyniojus jas į popierių vėsioje vietoje, paprikos taip puikiai išsilaiko iki pusantro mėnesio.

Moliūgų derliaus nurinkimas

Moliūgas, nors ir yra rudeniškiausia daržovė, yra mažiausiai atsparus šalčiams, jei jie nors trumpai pabus nulio arba dar žemesnėje temperatūroje, iškart pradės pūti. Tačiau nuimti juos reikia kiek įmanoma vėliau, todėl reikia surasti aukso viduriuką: kuo ilgiau, bet užbėgti už akių pirmosioms šalnoms.

Galioja auksinė taisyklė – kuo moliūgo žievė kietesnė ir blizgesnė, tuo moliūgas gali ilgiau būti sandėliuojamas. Kad moliūgai kuo ilgiau išliktų švieži, juos reikia nupjauti su 5–6 cm. ilgio vaiskočiais, kurie signalizuoja ir apie moliūgų sunokimą: kai vaisiai lengvai atsiskiria nuo vaiskočio, laikas moliūgus skinti ir drąsiai sandėliuoti vėsioje patalpoje. Moliūgus laikyti reikia atokiai vieną nuo kito, paslėpus nuo saulės šviesos, vaiskočiais aukštyn.

Morkų ir burokėlių nuėmimas

Iš visų šakniavaisinių daržovių burokėlius reikia nurauti pirmuosius, tai daryti reikia rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje. Vėliau ateina ir morkų laikas, geriausia tai daryti spalio pradžioje.

Rauti reikia sausą ir saulėtą dieną prieš tai aplink šakniavaisius pakaupus kauptuku arba žemę sujudinus kitais įrankiais. Tai padeda daržoves lengviau išrauti iš dirvos. Nurovus reikia nupjauti kotelius su lapais, tačiau nelaužti, kad nebūtų pakenkta jų galvutėms, nuvalyti žemes ir trumpai padžiovinti. Vėliau susluoksniuoti dėžėje su švariu smėliu arba durpėmis. Taip bus užtikrinamas kiek įmanoma ilgesnis burokėlių ir morkų sandėliavimas išlaikant šviežumą.

Negalima sandėliuoti pažeistų šakniavaisių, nes net mažiausi pažeidimai gali tapti infekcijų židiniais, taip pat nuimti šakniavaisių iš karto po šalnų, tokiu atveju geriau palaukti 3–4 dienas, kol atsistatys šalnų pažeisti audiniai. Laikyti šakniavaisines daržoves reikia 0–1 °C temperatūros ir 80–85 proc. oro drėgnumo patalpoje.

Taigi, įsibėgėjantis ruduo neleidžia tinginiauti daržų savininkams. Dabar pats darbų įkarštis – metas nurinkti daržovių derlių ir paruošti jį sandėliuoti žiemai. Juk norime kuo ilgiau mėgautis pačių užaugtais pomidorais, paprikomis, moliūgais, morkomis ir burokėliais.