Kaip šaldyti daržoves žiemai?

 

Mūsų krašte nėra galimybių ištisus metus mėgautis šviežiomis daržovėmis ir žalumynais iš nuosavo daržo. Taigi, nuo seno žmonės ruošia daržovių atsargas žiemai iš anksto. Vienas paprasčiausių ir lengviausių būdų tą padaryti yra šaldymas.

Kodėl verta šaldyti:

● Tinkamai sušaldytos daržovės beveik nepraranda savo maistinių medžiagų;

● Šaldymas neatima daug laiko;

● Šaldymui nenaudojamas nei actas, nei cukrus, nei druska ar kiti priedai (skirtingai nuo konservavimo).

Kaip vyksta daržovių šaldymas:

● Brokolius ir žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais.

● Porus, morkas, šparaginių pupelių ankštis bei kukurūzų burbuoles supjaustykite 3-4 cm dydžio gabalėliais;

● Cukinijas ir moliūgus nulupkite, išskobkite minkštimą ir stambiai supjaustykite;

● Iš saldžiųjų paprikų pašalinkite sėklas bei taip pat stambiai supjaustykite;

● Tam, kad šaldomos daržovės neprarastų savo spalvos, o atšildytos neištižtų, jas prieš kelionę į šaldymo kamerą būtina apiplikyti verdančiu vandeniu. Tiesiog užvirinkite didelį puodą vandens, paruoštas daržoves sudėkite į sietelį ir kelioms minutėms panardinkite jį į verdantį vandenį;

● Iš verdančio vandens ištrauktus daržovių gabaliukus perliekite šaltu virintu vandeniu bei palikite nuvarvėti ir atvėsti;

● Sudėkite daržoves į pasirinktus maišelius ar indelius šaldymui ir neškite į šaldiklį.

Daržovių šaldymui labiausiai tinka 18 laipsnių žemiau nulio temperatūra. Puiku, jei ji tokia išliks visą laiką, iki pat atšildymo. Būtent tokioje temperatūroje sustoja mikroorganizmų dauginimasis bei išlieka daugiausia vertingųjų maistinių medžiagų. Šitaip užšaldytos daržovės gali būti saugomos ilgai, tačiau geriausia suvartoti jas per 12 mėnesių nuo užšaldymo.

Gaminant maistą, geriausia daržovių ne atšildyti, o iš karto dėti į puodą ar keptuvę. Atšildant kambario temperatūroje, jos praras tiek šviežią išvaizdą, tiek dalį vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Taigi, jei savo ar tėvų darže užsiauginote daug daržovių, kurių tikrai nevaliosite suvalgyti šviežių, būtinai jas užsišaldykite - iki pat pavasario turėsite “neparduotuvinių” gėrybių sriuboms ir troškiniams.

 

{module Rekomenduojami produktai Visi}