Barkodas:

4779018784542

 
Kiekis: 0,3 g  

Kvapusis bazilikas ,,Cinnamon"

Vienmetis  prieskoninis augalas su cinamono prieskoniu. Bazilikas naudojamas padažams, picai ir kitiems patiekalams gardinti. Galima auginti  balkone, ant palangės. Dėl išskirtinio cinamono kvapo bazilikas naudojamas vabzdžiams atbaidyti.

Bazilikas dauginamas sėklomis. Jų neužberkite žeme, nes dyksta šviesoje. Geriausiai auga saulėtoje, šiltoje, nevėjuotoje vietoje, lengvoje priemolio ar priesmolio dirvoje. Pjaunamas ir džiovinamas žydėjimo pradžioje, nes tuo metu būna aromatingiausias.

Lot. Ocimum basilicum var. Cinnamon

- V-VI;

- VII-IX, 20-50 cm;

- 20x25 cm;

4779018784542
1970-01-01

Charakteristikos

Sodinimo mėnesiai
Birželis
Gegužė
Augalo aukštis
41 - 60 cm
Lotyniškas pavadinimas
Ocimum basilicum var. Cinnamon
Derlius
Derlius IX mėn
Derlius VIII mėn
Derlius VII mėn
Auginimo sąlygos
Auginama lauke
Pusiau pavėsis
Saulėta
  • RENKAME IR DŽIOVINAME PRIESKONINIUS AUGALUS

     

    Vasarai ritantis į priekį verta pagalvoti, kokių prieskoninių žolelių galime prisirinkti ir prisidžiovinti žiemai. Tam tikrai nebūtina keliauti į miškus ar laukus. Nemažai prieskonių sėklų galima rasti prekyboje ir užsiauginti jų savo daržo lysvėse. Aptarsime, kokiais prieskoniais galima pasirūpinti liepos mėnesį.

    Bazilikas. Šis vienmetis prieskoninis augalas gali augti net balkone ar ant palangės. Patartina lapus skinti iki žydėjimo, kol jie kvapnesni. Šis prieskonis dar vadinamas karališkuoju. Lapai savo aromato nepraranda net juos išdžiovinus. Tinka salotoms, padažams, mėsos, žuvies patiekalams. Ypatingai dera su pomidorais.

    Mairūnas. Tinka sriuboms, apkepams, padažams. Naudojamas gaminant dešras. Idealiai tinka sunkiems, įvairios riebios mėsos, taip pat žvėrienos patiekalams gaminti, nes lengvina virškinimą. Gerai dera marinuojant ar raugiant agurkus, patisonus, kopūstus. Juo galima pakeisti pipirus.

    Raudonėlis. Jis tinkamas mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalams, salotoms, sriuboms, troškiniams. Yra kartoko, sutraukiančio skonio. Tai ne tik prieskonis, bet ir vaistažolė, pasižyminti raminančiomis, atsikosėjimą lengvinančiomis ir virškinimą gerinančiomis savybėmis. Rinkimas: antžeminė augalo dalis nupjaunama paliekant apie 20 cm iki žemės. Išdžiovinus lapai atskiriami nuo stiebų, stiebai pašalinami.

    Čiobrelis. Tai daugiametis, nuo senovės pažįstamas augalas. Natūralus konservantas, turintis savyje nemažai eterinių aliejų. Šis augalas tinka arbatai gaminti, sriuboms, padažams, kepenėlių, žuvies, mėsos, sūrio patiekalams. Renkamas žydintis, žirklėmis nukerpant nesumedėjusią antžeminę dalį.

    Visi, prieskoniams skirti, augalų lapai renkami iki žydėjimo, o žiedai - vos pražydus. Skynimui netinka rasoti augalai, arba šlapi po lietaus. Džiovinimui reikia rinktis gerai vėdinamą, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotą vietą. Augalai paskleidžiami ant popieriaus ar audinio ir pridengiami marle. Kartas nuo karto juos reikia persklaidyti. Mairūną ir raudonėlį galima džiovinti surišus šluotelėmis ir kur nors pakabinus. Išdžiovinti ir vartojimui paruošti prieskoniai laikomi tamsiuose stiklainiuose, popieriniuose ar drobiniuose maišeliuose, saugant nuo drėgmės. Taip laikomi jie galioja metus.

    Žoleles taip pat galima susmulkinti ir užšaldyti.

     

PANAŠIOS PREKĖS