Kvapusis mairūnas ne tik vyriškumo ir džiaugsmo simbolis

Kvapusis mairūnas - tai puikus prieskoninis ir vaistinis augalas, vertinamas beveik visoje Europoje. Šie augalai puikiai jaučiasi humusingoje priemolio ar priesmėlio dirvoje, saulėtoje vietoje apsaugotoje nuo vėjo.

Mairūnai atkeliavo iš Indijos. Senovės Graikijoje ir Romoje buvo manoma, kad jų aliejus skatina meilę, o aromatas saugo nuo nelaimių ir ligų, suteikia džiaugsmo, stiprina vyriškumą. Šio augalo pagalba net buvo galima panaikinti maginius užkeikimus. Iš jo pagaminti smilkalai saugodavo keliautojus nuo priešų ir pritraukdavo turtus. Į Lietuvą mairūnai atvyko nuo Viduržemio jūros pakrančių, kur jie savaime auga kaip daugiamečiai ar dvimečiai puskrūmiai.

Vaistams ar prieskoniams dažniausiai naudojami lapai, rečiau žiedų pumpurai ar sėklos. Mairūnai džiovinami patamsyje, nes šviesoje jie praranda savo vertingąsias savybes, patamsėja. Džiovinti mairūnai turi specifinį, aitrų, šiek tiek deginantį skonį. Jų lapuose ir žieduose yra apie 0,5-0,9 procento eterinio aliejaus ir apie 9,5 procento rauginių, karčiųjų medžiagų, cukraus, taip pat gausi įvairių mineralų.

Gydomosios mairūno savybės:

  • gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą;
  • mažina vidurių pūtimą;
  • mažina galvos skausmą;
  • ramina;
  • gerina psichoemocinę būklę;
  • stiprina nervų sistemą;
  • padeda atgauti jėgas;
  • gydo uždegimus;
  • veikia antibakteriškai ir antimikrobiškai;
  • gydo peršalimo ligas, malšina kosulį;
  • gerina kraujotaką;
  • žemina kraujospūdį;
  • šalina iš organizmo toksinus.

Vonia su mairūnų nuoviru padeda gydyti odos ligas ar sužeidimus. Peršalus ir kosėjant verta išbandyti mairūnų inhaliacijas. Manoma, kad šis augalas turi antivėžinių savybių.

Seniau mairūnai buvo naudojami alaus gamyboje, tik vėliau juos pakeitė apyniai. Kaip prieskoniai jie tinkami sriuboms, padažams, mėsos, grybų, daržovių ar varškės patiekalams. Mairūnų eterinis aliejus naudojamas gaminant gaiviuosius gėrimus, likerius, taip pat muilą, kvepalus (viduramžiais šie augalai auginti būtent dėl malonaus aromato).