Stebuklingo šalavijo savybės

Šalavijas - augalas, nuo senų senovės vertinamas įvairiuose pasaulio kraštuose dėl savo gydančio poveikio. Žodis „šalavijas“ kilęs iš lotyniško „salvare“, kuris reiškia „gydyti, gelbėti“. Manoma, kad šiuo augalu smilkant namus, į juos prišaukiama gerovė ir atbaidomos piktos dvasios.

Šių augalų gimtieji kraštai - Viduržemio jūros pakrantės. Jie natūraliai auga Vidurio Europoje, Balkanuose, Kryme. Lietuvoje auginami darželiuose kaip vaistiniai ir prieskoniniai augalai. Šis notrelinių šeimos puskrūmis lauke užauga iki 50 cm aukščio, tačiau gali žaliuoti ir vazonėlyje ant palangės. Vartojimui skinami lapai ir žiedeliai, kuriais šalavijas pasidabina birželio ir liepos mėnesiais. Lapus patariama skinti saulėtomis dienomis prieš vidurdienį, nes būtent saulėkaitoje augalas pagamina daugiausia eterinių aliejų.

Gydomosios šalavijo savybės:

  • malšina uždegimus;
  • veikia antibakteriškai;
  • mažina gerklės skausmą;
  • gerina virškinimą;
  • mažina vidurių pūtimą;
  • iš kvėpavimo takų ir skrandžio šalina gleives;
  • tinka gydant kraujuojančias dantenas, pūlingus dantų židinius, parodontozę;
  • vartojant išoriškai gydo lėtines odos ligas;
  • stiprina centrinę nervų sistemą;
  • mažina kraujospūdį;
  • malšina stuburo skausmus;
  • skatina šlapimo ir tulžies sulčių išsiskyrimą;
  • gydo kvėpavimo takų ligas, padeda atsikosėti;
  • gerina atmintį.

Preparatai su šalavijais stiprina visą organizmą. Visose augalo dalyse gausu eterinio aliejaus, taip pat rauginių ir karčiųjų medžiagų, vitaminų C, B1, P, PP ir mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies, mangano, vario, cinko, aliuminio, stroncio).

Manoma, kad šalavijas gali sumažinti kraujavimą mėnesinių metu bei padidinti pieno kiekį maitinančioms mamoms.  Losjonai su šalaviju puikiai gydo odos sudirgimus ir smulkias žaizdeles, jų nuoviras naikina pleiskanas ir minkština plaukus.

Vaistinis šalavijas, kaip prieskonis, tinka gardinti omletui, varškei, sūriui. Švieži ar džiovinti jo lapai dedami į salotas, sriubas, gaminant dešras ar paštetus, makaronų, žuvies, mėsos patiekalus. Buityje šalavijų lapais baidomos kandys.

Šio augalo reikėtų vengti nėštumo metu.