Lesalo rutuliukai laukiniams paukščiams (2vnt.), su lesykla (1 vnt.)
Sudėtis: aliejinės sėklos, riebalai, javai, kalcio karbonatas, žemės riešutai.

Kiekis: 2 rutuliukai, 1 lesykla

Paukščių maistas, paukščių lesinimas, maistas paukščiams, maistas lesinti, fat balls, lesyklėlė, paukščių lesalas

5928241611403
  • ŽIEMA: KODĖL REIKIA PASIRŪPINTI PAUKŠTELIAIS?


    Lietuvoje žiemoja apie 70 paukščių rūšių, kurie yra prisitaikę gyventi mūsų klimato sąlygomis, tačiau paspaudus šaltukui ir žemei apsiklojus sniego danga, Lietuvoje žiemoti likusiems paukšteliams išgyventi gali būti per sunku. Todėl mūsų pareiga – jais pasirūpinti, nes jie rūpinasi mūsų miškais, sodais ir daržais.

    Kuo naudingos zylės, geniai, žvirbliai ir kiti paukščiai?

    Pagrindinė ir didžiausia sparnuočių nauda – tai kenkėjų naikinimas: žiemą paukščiai sulesa apie 90 proc. įvairių medžių, krūmų ir kitų augalų kenkėjų ir jų kiaušinėlių. Ne veltui, paukščiai yra vadinami miško, sodo ir daržo sanitarais.

    Ypač dideles problemas darže ir sode sukelia kurkliai: jie gali sunaikinti bet kokius augalus. Kurklius ir jų kiaušinėlius labai mėgsta įvairūs paukščiai, todėl rudenį kurklių užpultą dirvą rekomenduojama apdirbti itin giliai – iki 30 cm, nes taip į paviršių iškelsite kurklių lizdus. Išversti lizdai taps tikru delikatesu paukšteliams, o dirvoje be kurklių sėklas pavasarį galėsite sėti drąsiau.

    Taip pat sode specialistai rekomenduojama įrengti vieną ar keletą inkilėlių ir lesyklėlių sparnuočiams, kad sukiodamiesi aplink jie išnaikintų ir kenkėjus.

    Kaip ir kada lesinti sparnuočius?

    Žiemą lesinti Lietuvoje žiemoti likusius paukštelius – mūsų pareiga, tačiau svarbu ir žinoti, kaip tai tinkamai daryti, kad noras padėti netaptų kenkimu miškų, sodų ir daržų sanitarams.

    Pasako ornitologų, svarbu nepradėti paukščių lesinti per anksti, nes dažnai čia maisto gaudami taip lengvai, į šiltuosius kraštus neišskrenda migruojantys paukščiai, kuriems žiema – nepakeliama. Lesinti paukščius pradėti reikia tada, kai paspaudžia pirmasis šaltukas arba žemę padengia sniegas, kai migruojantys paukščiai jau tikrai būna palikę Lietuvą.

    Lesinti geriausia specialiai tam įrengtoje lesykloje: ji nebūtinai turi būti pirkta ir brangi – gali būti pagaminta iš namuose rastų daiktų, pavyzdžiui, plastikinio butelio. Svarbiausia, kad jos viršus būtų uždaras ir lesalas nuo kritulių nesudrėktų ir kad lesdami paukšteliai turėtų kur tupėti.

    Tačiau svarbiausia – jei nusprendėte lesinti paukščius, lesinti juos turėsite viso sezono metu, nes yra blogiau pradėti lesinti ir nutraukti nei visai nepradėti lesinti. Sparnuočiai labai greitai pripranta prie lesyklos vietos ir to, kad ten gali rasti maisto, todėl neieško alternatyvų. Jeigu nebepasirūpinsite jų lesalu, jie gali žūti iš bado. Lesalo papildyti reikėtų kasdien arba, blogiausiu atveju, kas antrą dieną.

    Taigi, žiemą neturėtume pamiršti sodų ir daržų sanitarų – paukštelių: turime jais pasirūpinti, įrengti lesyklėlę ir lesinti viso sezono metu, o jie mums atsidėkos išnaikindami sodo ir daržo kenkėjus bei jų kiaušinėlius.

     

PANAŠIOS PREKĖS