Kiekis: 100g


Vejos sėklų mišinys, išsiskiriantis lėtu augimu, todėl veja nereikalauja dažno pjovimo. Sudėtyje esančios smulkialapės žolės, suformuoja tankų ir žemą kilimą.
Tinka sėti saulėtose vietose bei pavėsyje, vaikų žaidimo aikštelėse, atsėti dažnai mindomose vietose. Sėjos norma 2,5-3 kg/arui.

Sudėtis:
45% Raudonieji kuokštiniai eraičinai Festuca rubra commutata L. JOANNA
45% Raudonieji eraičinai Festuca rubra trichophylla L. CATHRINE
10% Pievinės miglės Poa pratensis L. LIMOUSINE

veja, vejos sėklos, vejos sėkla, vejų sėklos, sėklos vejai, vejoms, žolių sėklos, žolės sėkla, dekoratyvinė veja, dekoratyvinė žolė

4772032007710
  • 5 svarbiausi dalykai prižiūrint veją

    Prižiūrėta veja – tarsi žalias kilimas, kuriuo galime didžiuotis ir kasmet puoselėti. Nors žolė auga pati, tačiau be žmogaus dėmesio veja dažniausiai atrodo neestetiškai. Kaip prižiūrėti, kad ji būtų kiemo puošmena?

    Prieš aptardami priežiūros būdus, pirmiausia pakalbėkime apie svarbiausią dalyką – vejos paruošimą. Juk paprastą, gamtos suformuotą pievą galima taisyklingai pjauti, laistyti, tačiau ji vis tiek bus nelygi, kauburiuota, todėl būtina žinoti svarbiausius vejos  puoselėjimo niuansus ir juos pritaikyti savo kieme.

     Jei dar tik planuojate sodinti naują veją, ar atnaujinti seną veją, kokybiškas vejos sėklas galite įsigyti čia.

     

    Svarbiausi gražios dekoratyvinės vejos puoselėjimo patarimai

    1. vejos dirvą ruošti rudenį arba pavasarį;
    2. viršutinį sluoksnį nuimti arba suarti. Taip pat rekomenduojama kultivuoti;
    3. išnaikinti piktžoles ir nepalikti jų šaknų;
    4. išrinkti akmenis bei šiukšles;
    5. išlyginti dirvos paviršių ir pagerinti jo struktūrą. Galite naudoti specialias trąšas arba organines medžiagas (durpes, kompostą);
    6. išsirinkti tinkamas vejai sėklas. Atsižvelkite į pievelės paskirtį ir apgalvokite ar ant jos bėgiosite, žaisite su šeima, o gal ja vaikščiosite tik pjaudami žolę;
    7. ir, žinoma, tvarkingai pasėti, kad tolygiai sudygtų.

    Kokybiškai parengtai vejai reikės dėmesio ir atidžios priežiūros.

     

    Kaip tinkamai puoselėti vejos grožį?

    Galima išskirti penkis esminius priežiūros žingsnius, padedančius išsaugoti vejos išvaizdą.
    Vejos pjovimas

    Pirmas – taisyklingas vejos pjovimas. Labai svarbu tinkamai pasirūpinti naujai suformuota veja, todėl pirmą pjovimą planuokite, kai sulauksite ~ 10 cm aukščio, bet ne daugiau. Šiai procedūrai reikėtų rinktis saulėtą dieną, kuomet žemė bus apysausė ir ratai bei kojos neklimps į dirvą.

    Vejapjovė turi būti tinkamai paruošta: aštrūs peiliai, nustatytas tinkamas jų aukštis ir uždėtas surinkimo krepšys.

    Reikėtų pjauti trečdalį žolės aukščio, tačiau turėtų likti ne mažiau kaip 2-3 cm. Pasak specialistų, rekomenduojamas pjovimo aukštis ~ 5 cm. „Pasikinkyti“ vejapjovę reikėtų sulaukus jau 7 cm aukščio.

    Jeigu norite vejos, panašios į kilimą, apsišarvuokite kantrybe, nes teks dažnai pjauti. Taip pamažu keisis žolės krūmelių struktūra: pradės daugėti lapelių, stiebelių ir krūmelių. Tačiau silpnės šaknys ir taps ne itin atsparios sausroms.

    Taigi, pereiname prie kito žingsnio.

    Antras svarbus dalykas – vejos laistymas. Kiek kartų laistyti priklausys nuo oro sąlygų. Jei dažnai lyja ir žemė drėgna, laistyti nebūtina. Jeigu sausa, tuomet ši „gaivinimo“ procedūra rekomenduojama bent kartą per savaitę.

    Jei orai saulėti ir sausi, pirmąją dygstančią žolę patariama laistyti kasdien, kol sutvirtės stiebeliai. Vėliau stebėkite augimo procesą ir tinkamai reaguokite.

    Ypatingai kaitriomis dienomis ar net užklupus sausrai, veją reikėtų laistyti dažniau nei kartą per savaitę, nepriklausomai nuo jos amžiaus. Dėl drėgmės trūkumo, trumpai nupjauti stiebeliai gali pradėti gelsti ir vysti.

    Laistymo procesą itin palengvina specialios sistemos, jos tinkamai paskirsto vandenį ir nereikia rūpintis patiems.

    Vejos tręšimas

    Trečias svarbus priežiūros elementas – žemės maistingumo puoselėjimas. Jeigu pritrūks reikiamų medžiagų, veja pradės nykti. Taigi, ją reikia tręšti (YaraMila puikiai tiks vejos tręšimui)

    Rekomenduojama tręšti maždaug kas keturias ar penkias savaites. Jei nežinote kuo tręšti, tiesiog rinkitės specialias, vejai skirtas trąšas. Dažniausiai sėkmingam augimo procesui užtikrinti reikia kalio, azoto ir fosforo. Patogiausias tręšimo būdas – specialus barstytuvas. Jo dėka trąšos tolygiai pasiskirstys.

    Ketvirtas žingsnis – aeravimas. Kas tai yra? Trumpai tariant – dirvos ir vejos vėdinimas. Aeratorius vertikaliai įpjauna dirvą ir palieka duobutes, pro kurias žemė aprūpinama deguonimi ir vanduo lengviau patenka į žemę. Taip šaknys sugeria daugiau drėgmės ir aprūpinamos maistingomis medžiagomis.

    Aeravimą reikėtų atlikti porą kartų per metus.

    Penktas – atnaujinimas. Kartais taip nutinka, kad išsipeša arba išnyksta dalis žolės. Tokiais atvejais pašalinkite pageltusią žolę ir pasėkite naują. Taip pat neleiskite daugintis įvairioms piktžolėms ir nepageidaujamiems kitų kultūrų augalams.

PANAŠIOS PREKĖS