Barkodas: 4779018789813   
Kiekis: 0,5 g  

Kvapusis bazilikas ,,Genovese"

Vienmetis, prieskoninis ir vaistinis augalas. Puiki, populiari bazilikų veislė. Per sezoną, nupjovus gali atželti iki 7-8 kartų. Bazilikas užauga iki 45-60 cm aukščio. Bazilikas labai tinka tradiciniam itališkam Pesto padažui gaminti.  Galima auginti  balkone, ant palangės. Jų arbata žadina apetitą ir gerina virškinimą.

Bazilikai mėgsta užuovėją, saulėtas vietas ir vandeniui laidžią dirvą. Baziliko sėklos sudygsta 10-20 d. prie 15-20o C temperatūros. Bazilikas žydi liepos – rugsėjo mėnesiais. T

Lot. Ocimum basilicum

- III-IV, 0,5 cm;

- 30x30;

 

- V, 0,5 cm;

- VI-IX;

4779018789813
2012-02-20

Charakteristikos

Sodinimo mėnesiai
Balandis
Gegužė
Kovas
Lotyniškas pavadinimas
Ocimum basilicum
Derlius
Derlius IX mėn
Derlius VIII mėn
Derlius VII mėn
Derlius VI mėn
Auginimo sąlygos
Auginama lauke
Auginama namuose
Auginama šiltnamyje
Pusiau pavėsis
Saulėta
  • RENKAME IR DŽIOVINAME PRIESKONINIUS AUGALUS

     

    Vasarai ritantis į priekį verta pagalvoti, kokių prieskoninių žolelių galime prisirinkti ir prisidžiovinti žiemai. Tam tikrai nebūtina keliauti į miškus ar laukus. Nemažai prieskonių sėklų galima rasti prekyboje ir užsiauginti jų savo daržo lysvėse. Aptarsime, kokiais prieskoniais galima pasirūpinti liepos mėnesį.

    Bazilikas. Šis vienmetis prieskoninis augalas gali augti net balkone ar ant palangės. Patartina lapus skinti iki žydėjimo, kol jie kvapnesni. Šis prieskonis dar vadinamas karališkuoju. Lapai savo aromato nepraranda net juos išdžiovinus. Tinka salotoms, padažams, mėsos, žuvies patiekalams. Ypatingai dera su pomidorais.

    Mairūnas. Tinka sriuboms, apkepams, padažams. Naudojamas gaminant dešras. Idealiai tinka sunkiems, įvairios riebios mėsos, taip pat žvėrienos patiekalams gaminti, nes lengvina virškinimą. Gerai dera marinuojant ar raugiant agurkus, patisonus, kopūstus. Juo galima pakeisti pipirus.

    Raudonėlis. Jis tinkamas mėsos, kiaušinių, žuvies patiekalams, salotoms, sriuboms, troškiniams. Yra kartoko, sutraukiančio skonio. Tai ne tik prieskonis, bet ir vaistažolė, pasižyminti raminančiomis, atsikosėjimą lengvinančiomis ir virškinimą gerinančiomis savybėmis. Rinkimas: antžeminė augalo dalis nupjaunama paliekant apie 20 cm iki žemės. Išdžiovinus lapai atskiriami nuo stiebų, stiebai pašalinami.

    Čiobrelis. Tai daugiametis, nuo senovės pažįstamas augalas. Natūralus konservantas, turintis savyje nemažai eterinių aliejų. Šis augalas tinka arbatai gaminti, sriuboms, padažams, kepenėlių, žuvies, mėsos, sūrio patiekalams. Renkamas žydintis, žirklėmis nukerpant nesumedėjusią antžeminę dalį.

    Visi, prieskoniams skirti, augalų lapai renkami iki žydėjimo, o žiedai - vos pražydus. Skynimui netinka rasoti augalai, arba šlapi po lietaus. Džiovinimui reikia rinktis gerai vėdinamą, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotą vietą. Augalai paskleidžiami ant popieriaus ar audinio ir pridengiami marle. Kartas nuo karto juos reikia persklaidyti. Mairūną ir raudonėlį galima džiovinti surišus šluotelėmis ir kur nors pakabinus. Išdžiovinti ir vartojimui paruošti prieskoniai laikomi tamsiuose stiklainiuose, popieriniuose ar drobiniuose maišeliuose, saugant nuo drėgmės. Taip laikomi jie galioja metus.

    Žoleles taip pat galima susmulkinti ir užšaldyti.

     

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS