Barkodas: 4771467281269  
Kiekis: 200 g.
 

Spygliuočiams, lapuočiams trąšos nuo geltimo

NORMOS IR NAUDOJIMAS: 20-50g/m2. Laistymas/ purškimas: ištirpinti 200g/10L vandens ir laistyti/ purkšti augalus.

SUDĖTIS: magnis (Mg) - 16%, siera (S) - 13%.


4771467281269
2018-04-06
  • Ką reikia žinoti apie trąšas spygliuočiams?

    Spygliuočiai iš kitų augalų išsiskiria savo išvaizda (vietoj lapų turi spyglius) bei dauginimosi būdu (nežydi, sporas arba sėklas subrandina kankorėžiuose). Tai tujos, eglės, kėniai, pušys, kadagiai, kukmedžiai, maumedžiai, kiparisai, puskiparisiai. Šiuo metu išvesta nemažai dekoratyvinių šių augalų veislių, besiskiriančių savo ūgiu, forma, spyglių spalva, poreikiais.

    Dauguma rūšių savo žalumą išlaiko tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku. Dekoratyviniai spygliuočiai gana lengvai formuojami, arba natūraliai augdami išlaiko gražias formas. Dar vienas ypatumas, kodėl šie augalai mėgstami šalia namų, kiemuose ar parkuose – spygliuočiai (ypatingai pušys) į aplinką išskiria stiprius fitoncidus bei kitas medžiagas, palankiai veikiančias žmonių sveikatą, valančias orą. Žmonės dažnai augina šiuos augalus šalia savo namų, arba jų gyvatvorėmis juosia kiemus.

    Laukinės spygliuočių formos puikiai prisitaikiusios augti savo arealuose. Dekoratyvinės dažnai reikalauja papildomo dėmesio, priežiūros, tinkamo tręšimo. Tiek medžiai, tiek krūmai tręšiami organinėmis (durpės, kompostas) ir mineralinėmis (kalis, fosforas, azotas) trąšomis.

     

    Tręšimas azotu

    Azoto turintys junginiai reikalingi tam, kad augtų augalų antžeminė dalis – spygliai, šakos, ūgliai. Jei azoto dirvoje bus per daug, spygliuočių vegetacijos laikas taps ilgesnis, jauni ūgliai nespės sumedėti iki šalnų bei per žiemą nunyks. Todėl trąšos, turinčios daug šio junginio, tinkamos tik pavasariniam (vasaros pradžios) tręšimui. Patyrę sodininkai paprastai spygliuočius tręšia kiek mažesne azoto doze, nei nurodyta ant pakuotės – šiuo atveju tikrai geriau šiek tiek mažiau nei per daug.

     

    Tręšimas fosforu

    Fosforas būtinas sveikoms ir stiprioms spygliuočių šaknims, padidina jų atsparumą ligoms bei pagreitina gijimą po sužeidimų. Paprastai naudojamas superfosfatas, tačiau jis padidina dirvos rūgštingumą, todėl netiks spygliuočiams, kurie auga šarmingesnėje terpėje. Šis tręšimas atliekamas rudenį.

    Tręšimas kaliu

    Kalio druska spygliuočiai tręšiami rudenį. Tai padidina jų atsparumą šalčiui, skatina augimą.

     

    Tręšimas magniu

    Spygliuočiams šis elementas labai svarbus. Specialiai jiems skirtose trąšose beveik visada būna magnio sulfato (karčiosios druskos). Tręšiant, taip pat svarbu nepadidinti dozių. Kai spygliuočiai nestokoja magnio, jų spyglių spalva būna žalesnė, sodresnė.

     

    Tręšimas kompostu

    Vis tik viena geriausių bei natūraliausių trąšų spygliuočiams yra kompostas. Tiesiog paskirstykite jį aplink augalus šaknų zonoje, 3 cm storio sluoksniu. Galima net sumaišyti su žeme. Taip pat tinka palaistyti biohumuso tirpalu. Mėšlo spygliuočių tręšimui geriau nenaudoti, nes galite nudeginti šių augalų šaknis.

     

    Kaip suprasti, kad augalams trūksta maistinių medžiagų?

    Dekoratyvinius spygliuočius reikėtų stebėti visus metus. Tik taip laiku pastebėsite, jog kažkas negerai. Ankstyvą pavasarį spygliai gali pagelsti ar paruduoti toje pusėje, kuri atsukta į pietus ar pietryčius. Medelį ar krūmelį pridengus nuo per daug aktyvios saulės, ši bėda turėtų išnykti. Jei taip neatsitinka, tikėtina, jog augalas stokoja maisto medžiagų.

    Žinoma, tręšimas nėra vienintelė sąlyga geram spygliuočių augimui ir gražiai išvaizdai. Renkantis visžalių medelių ar krūmelių rūšis, būtina pasidomėti jų poreikiais dirvai, apšvietimui, drėgmei, kitų augalų kaimynystei. Tradiciškai įsivaizduojame, kad spygliuočiai tai – ištvermingi, atsparūs augalai, gebantys atlaikyti įvairias sąlygas. Tai ne visada tiesa. Netinkamoje vietoje pasodintas medelis, net ir tręšiamas, gali neišgyventi, o kai kurios jautresnės rūšys reaguoja net į aplinkos oro užterštumą.

     

    Kada tręšiami spygliuočiai?

    Iš tiesų, juos tręšti reikia kuo mažiau – taip jie lėčiau auga, mažiau tįsta, formuoja gražesnes, kompaktiškesnes formas. Pagrindinis tręšimas vykdomas pavasarį, kai pradeda brinkti spygliuočių pumpurai ir nebėra naktinių šalnų. Vasaros metu, atsižvelgiant į poreikius, gali būti dar 1-2 tręšimai. Paskutinis jų – iki rugsėjo pradžios. Rudeniniam tręšimui netinka mineralinės trąšos, skatinančios jaunų šakelių formavimąsi ir augimą. Naujos šakos gali nespėti sustiprėti prieš žiemą bei nušalti, o tai susilpnins visą augalą. Prieš žiemą labiausiai tinka kalio karbonato trąšos.

    Jei matote, kad augalai puikiai auga bei nerodo jokių maistinių medžiagų trūkumo, jiems tikrai pakaks dviejų tręšimų per metus: pavasarį ir vasarą. Jei auginate medelius ar krūmelius vazonuose, jų trąšų poreikis bus didesnis, kadangi augalas gana greitai išeikvoja vazone esančias maisto medžiagas ir neturi galimybės jų pasiimti iš dirvos.

    Specialios trąšos spygliuočiams paprastai turi visų jiems būtinų medžiagų, kurios suteikia vešlumo, apsaugo nuo spyglių geltonavimo, stiprina šaknis, greitina jų augimą ir prigijimą. Dažnai tokiomis trąšomis, atsižvelgiant į augalų poreikius, spygliuočius galima laistyti, purkšti ar barstyti aplink ant žemės. Mineralines trąšas geriausia rinktis lėto veikimo (jos ima veikti tik esant tam tikrai dirvos temperatūrai), skirtas keleto mėnesių periodui. Specialias trąšas galite įsigyti skirtas spygliuočiams, spygliuočiams ir lapuočiams, arba skirtas vienai kuriai rūšiai (eglėms, tujoms ir pan.).

PANAŠIOS PREKĖS