Barkodas: 4772032004085  
Kiekis: 0,5 g.  

Tikrieji arbūzai EKO "Crimson sweet"

Šilumamėgė daržovė, auginama šiltnamiuose ir lauke. Kad vaisiai spėtų subręsti sodinami daigai. Vegetacijos periodas - 80 dienų. Vaisiai užuaga iki 9 kg, minkštimas tamsiai raudonas, saldus, sultingas.  Derlių nuimti prieš pirmąsias šalnas.

EB taisyklės ir standartai Kategorija ST

LT-EKO-001

ES Žemės ūkis

 

4772032004085
2015-01-19

Charakteristikos

Sodinimo mėnesiai
Balandis
Birželis
Gegužė
Kovas
Lotyniškas pavadinimas
Citrullus lanatus L. (Thunb.) Matsum. et Nakai
Derlius
Derlius IX mėn
Derlius VIII mėn
Auginimo sąlygos
Auginama lauke
Auginama šiltnamyje
Saulėta
  • Melionų sėja ir auginimas

    Sultingi ir saldūs tarsi medus melionai, į mūsų kraštą atkeliavo iš Vidurinės ir Mažosios Azijos. Nors kilę iš šiltųjų kraštų ir todėl yra egzotiški bei lepūs, melionai auga ir lietuviško oro sąlygomis. Tereikia parinkti tinkamą vietą, sudaryti dygimui bei augimui palankias sąlygas ir vasaros pabaigoje galėsite svečius pavaišinti savo rankomis išpuoselėtais sultingaisiais melionais.

     

    Daržo „karalius“ melionas

    Kaip ir visi egzotiškų kraštų gyventojai, jautriai reaguoja į šviesos bei šilumos trūkumą. Tad mūsų klimato sąlygomis šiuos augalus reikėtų auginti inspektuose arba šiltnamiuose. Tačiau sėkmingai galima derliaus sulaukti ir auginant žiemos sode, nuo vėjo apsaugotame sodo kampelyje, ar saulėtame balkone, terasoje.

    Šiandieną išveista daugybė meliono veislių, kurios veda pačius įvairiausius vaisius - žalius, geltonus, geltonai oranžinius, žalsvus ar melsvai žalius, baltus su gelsvu atspalviu, apvalios, ovalios formos, klostuotais šonais, lygia arba šerpetota luobele. Vaisiaus minkštimas įprastai būna kvapnus, saldus, sultingas, gelsvos, kreminės ar oranžinės spalvos, 4-6 cm storio.

    Mūsų permainingiems orams geriausiai tinka ankstyvųjų veislių Gruntovaja, Grybovskaja, Desertnaja, Altaiskaja, Imperial melionai. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į Olwin bei Ananas veisles, nes augalai atsparūs šalčiui ir net vėsesnę vasarą subrandina skanius, aromatingus, saldžius vaisius, kurių svoris gali siekti 1 kg ar net daugiau.

     

    Kada ir kur sėti?

    Sėklas sėti geriausia antroje balandžio pusėje, į durpinius puodelius ar durpių substratą. Jei nespėjote balandį, galite tai atlikti ir gegužę, bet ne vėliau kaip iki 15 mėnesio dienos. Pamiršote pasirūpinti indeliais? Nesijaudinkite, sėklas daiginti galima ir inde su drėgnomis pjuvenomis, laikant jį šiltoje vietoje. Esant maždaug 20 °C temperatūrai, sėklos sudygsta per savaitę. Daigeliams suformavus 2-3 cm ilgio šaknelę, galima išsodinti į puodelius (tinka 10 cm skersmens) ir laikyti šiltnamyje. O jei nenorite dvigubo vargo, galite persodinti tiesiai į inspektą.

    Dirvožemyje augalo šaknys greitai įsitvirtina ir pradeda augti, kai dirva supurenta, o jos paviršiaus temperatūra siekia 15 °C ar daugiau laipsnių. Spartesniam augimui rekomenduojama patręšti mėšlu ar kompostu.

    Į šiltnamius, inspektus ar lauke po priedanga melionai sodinami 50x50 cm atstumais, o šaknų zona pamulčiuojama. Idealiausios augimo sąlygos - kai šiltnamyje dieną būna 25–30 °C, o naktį – 18–22 °C šilumos.

     

    Auginimas ir priežiūra

    Jei melionus ryžotės auginti lauke, atviroje lysvėje, stojus lietingoms dienoms, lysves iš šonų aptraukite plėvele. Kai dieną oras sušyla iki 20 °C šilumos, priedangas nuimkite iš pietų pusės, kai iki 24 °C – iš abiejų pusių, o iki 27 °C – pašalinkite visiškai.

    Šiltnamyje auginamų melionų priežiūra panaši į agurkų - iki 1 m aukščio nuo pagrindinio stiebo pašalinamos visos šoninės atžalos, paliekant tik 3–4 gerai išsivysčiusias (kiekvieną su 2–3 vaisiais). Kitas reikėtų išskinti, o vėliau nukirpti ir derančių atžalų viršūnes.

    Melionai geriausiai auga nuo vėjų apsaugotoje, nerūgščioje priemolio ar priesmėlio humusingoje dirvoje. Laistykite šiltu vandeniu. Vegetacijos metu tręškite kelis kartus - pirmiausia azoto, vėliau, užsimezgus vaisiams – kalio ir fosforo trąšomis. Geriausia naudoti tirpintas kompleksines trąšas. Tirpalo koncentraciją darykite 0,2–0,3 proc., t. y. 10 l vandens naudokite 20–30 g trąšų.

     

    Kada jau galima mėgautis derliumi?

    Paprastai nuo vaisiaus užuomazgos iki visiško sunokimo praeina apie 40 dienų. Tačiau augalui brandinant vaisius, juo nereikėtų nustoti rūpintis. Vaisiams šiek tiek paaugus, pakiškite po jais molinę šukę ar kitą panašų daiktą, kad vaisius negulėtų ant žemės. Tai ypatingai svarbu, kai melionai pradeda gelsti. Liesdamiesi su žeme, jie gali iš apačios supūti. Vaisiams taip pat naudinga šiek tiek „pasivartyti“, t.y. kartas nuo karto apsukite juos, kad noktų vienodai iš visų pusių.

    Meliono vaisius yra prinokęs tada, kai pagelsta iš visų pusių ir nuo jo sklinda malonus kvapas, o dar vėliau lengvai atsiskiria nuo kotelio. Prinokusių vaisių odelė ir kotelis pagelsta, o viršūnėlės suminkštėja. Tada jau galima drąsiai skinti ir ragauti.

    Jei bijote, kad ilgai ant stiebo būdami vaisiai pernoks ir praras gerą skonį, galite nuskintus nokinti kambaryje ar šiltnamyje. Nuskintus melionus geriausia laikyti šviesoje, 0–15 °C temperatūros ir 90 proc. oro drėgmės patalpoje. Jei ketinate melionų pasidėti žiemai, vaisius nuplaukite vandeniu ir ūkiniu muilu, apdžiovinkite lauke.

    Melionas – tai puikus gaivinantis užkandis ir naudingų vitaminų bei mineralų šaltinis. Ir, kaip matote, nepaisant egzotiškos kilmės, puikiai prisitaikęs augti ir mūsų krašte.

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS