Barkodas: 4779018786942  
Kiekis: 0,1 g  

Valgomieji pomidorai ,,Yellow pearshaped"

Ankstyva, derlinga pomidorų veislė. Veislė tinkama auginti šiltnamiuose bei balkonuose. Šie pomidorai užauga iki 1 m aukščio. Vaisiai dekoratyvūs, kriaušės formos. Vaisiaus svoris gali siekti iki 15-20 g svorio. Pomidorai dera iki šalnų. Rekomenduojama naudoti šviežius ar konservuotus.

 

4779018786942
2012-02-20

Charakteristikos

Spalva
Geltona
Sodinimo mėnesiai
Balandis
Kovas
Augalo aukštis
61 cm ir daugiau
Lotyniškas pavadinimas
Lycopersicon esculentum Mill.
Derlius
Derlius VIII mėn
Derlius VII mėn
Auginimo sąlygos
Auginama šiltnamyje
Saulėta
  • Kaip užauginti gerą pomidorų derlių?

    Kiekvienais metais pomidorų augintojai svajoja apie gausų ir sveiką derlių. Deja, ne visada šie norai pildosi, ypač tada, kai trūksta žinių ar laiko priežiūrai. Kartais užpuola maras, miltligė ar kitos ligos, kartais sėklos nesudygsta ar kiti nemalonumai nutinka.

    Tad aptarkime, kaip auginti ir prižiūrėti pomidorus, kad jų derliaus pakaktų ne tik vasarai, bet ir būtų iš ko žiemos atsargas papildyti.

     

    Sveika sėkla – skanus vaisius

    Pirmiausia reikia įsigyti kokybiškų sėklų arba, jei turite savų, sveikas atrinkti. Sėklų pasirinkimas šiais laikais tikrai gausus – galima įsigyti internetu arba prekybos vietose. Pomidorų rūšių taip pat yra daug – nuo mažyčių, vyšninių pomidoriukų, iki didelių, vadinamų Jaučio širdimi („Oxheart“). Net spalvas galite rinktis: geltoni, raudoni, tamsūs („Kumato“) ir t.t. O ką jau kalbėti apie skonį... Tačiau jį sužinosite tik užsiauginę patys arba įsigiję, ar paragavę kitur.

    Sėklų pasirinkimas priklauso ir nuo auginimo vietos – vieni tinkami sodinti lauke, kiti šiltnamiuose, o trečius galima išsiauginti ir namų sąlygomis (balkone, kambaryje).

    Jei nesate patyrę sodininkai, pasitarkite su kitais augintojais ar pardavėjais. Dažniausiai ant pakuotės būna pateiktas aprašymas, tačiau papildoma konsultacija tikrai nepamaišys. Jei nežinote pomidorų rūšių skonių, teks pasikliauti aprašymu ar patarimais. Rinkitės kelis variantus, eksperimentuokite, kol atrasite mėgstamiausias rūšis.

    Pomidorus pagal skonį galima būtų skirstyti į:

    • sultingus;
    • miltingus;
    • rūgščius;
    • saldžius;
    • saldžiarūgščius.

    Rinkitės priimtiniausius ir skirtingų rūšių bei dydžių. Kodėl? Nes miltingesni ir turintys daugiau „mėsos“ geriau tiks salotoms, žiemos mišrainėms, sumuštiniams pagardinti. Sultingi mini pomidoriukai taps puikiu patiekalų papuošimu.

    Taigi, apibendrinkime sėklų atrankos kriterijus:

    • kur auginsite;
    • koks skonis, spalva ir dydis priimtiniausi;
    • kam naudosite (salotoms, valgysite vienus, troškinsite, rauginsite, vakuosite ar/ir gaminsite mišraines žiemai).

    Atsakę į šiuos klausimus ieškokite tinkamų variantų. Jei nerimaujate, kad gali nesudygti, rinkitės pomidorų sėklas profesionalams. Jos bus šiek tiek brangesnės, bet kokybiškos.

    Nesibaiminkite žodžio „hibridas“, profesionalūs pomidorų augintojai išveda naujas rūšis, labiau atsparias ligoms, nepalankioms klimato sąlygoms ir pan. Tačiau hibridinės rūšys nėra tinkamos sėklai, nes nėra garantijos, kad gausite tokį patį sėkmingą derlių.

    Pirktinių sėklų ypatingai ruošti prieš sėją nebūtina, o pernykščias, sveikas atrinktas pomidorų sėklas rekomenduojama pamirkyti ir dezinfekuoti kalio permanganato tirpale (1 l vandens, 1 g kalio permanganato).

    Sėti reikėtų į pirktinę, daržovių daiginimui skirtą žemę, nebent esate tikri dėl savo daržo žemės saugumo. Dažniausiai dirvoje veisiasi įvairūs kenkėjai, užpuola ligos, todėl jos gali persiduoti sėkloms.

     

    Kada sėti pomidorus?

    Pomidorų sėja prasideda vasario mėnesį, tačiau pradedantiesiems ir planuojantiems auginti lauke bei nešildomame šiltnamyje, rekomenduojama sėti kovo – balandžio mėnesiais.

    Daigelių galima laukti po savaitės, o jie subręs ir bus tinkami persodinti į nuolatinę augimo vietą po poros mėnesių (60-70 dienų).

    Patariama sėjos dieną rinktis atsižvelgiant į mėnulio kalendorių. Arba bent jau per pilnėjančio mėnulio fazę.

     

    Kur ir kaip daiginti pomidorų sėklas?

    Sėklas galite daiginti:

    • specialiose daigyklose;
    • savadarbiuose ar pirktiniuose loveliuose;
    • indeliuose (po 1 sėklą vienam indeliui, kad nereikėtų pikiuoti);
    • tabletėse;
    • iš durpių pagamintose daigyklose.

    Jei sėsite į lovelius ir pomidorai sudygs per arti vienas kito, reikės pikiuoti. Tai darykite su meile ir atsargiai, kai sulauksite bent keturių lapelių (bet ne anksčiau).

    Pasėję į drėgną žemę, uždenkite permatoma plėvele. Laikykite kambario temperatūroje 20-25 °C. Kasdien atidenkite, pravėdinkite ir taip kol sudygs.

    Laistykite pagal poreikį, kad žemė būtų ne per drėgna ir ne per sausa. Per drėgnoje sėklos gali supūti.

     

    Kada persodinti pomidorų daigus ir kaip prižiūrėti?

    Pomidorų persodinimas bus sėkmingas tada, kai žemė įšils bent iki 10 °C, o bendra paros temperatūra laikysis 14-15 laipsnių šilumos. Jūsų tikslas – apsisaugoti nuo neigiamo šalnų poveikio, todėl stebėkite orų prognozes. Dažniausiai tinkamas metas sodinimui – gegužės antra pusė ir birželio pradžia.

    Jei norite sulaukti didesnio derliaus, turite tinkamai paruošti žemę – pašalinti piktžoles, patręšti kompostu, sukasti, supurenti dirvą.

    Gausaus pomidorų derliaus paslaptis – organinė trąša pagaminta iš žuvų miltų. Jos reikėtų dėti po vieną ar du valgomuosius šaukštus tiesiai į duobeles, kur sodinsite pomidorų daigus.

    Svarbu, nesodinkite per tankiai, kad kiekvienam daigui pakaktų vietos plėstis ir gauti užtektinai šviesos bei saulės spindulių. Kai išsikeros, šalinkite apatines šakeles ir nereikalingus ūglius. Pomidorų šakos turėtų prasidėti ne žemiau 30 cm nuo žemės.

    Laistyti reikėtų atsižvelgiant į dirvos drėgnumą, maždaug kas dvi, tris dienas. Tinkamiausias laikas – rytas arba vakaras, o vanduo turėtų būti maždaug 18-22 °C. Liekite ties šaknimis.

    Rekomenduojama specialiomis priemonėmis profilaktiškai nupurkšti pomidorus nuo ligų ir kenkėjų.

  • Naujos pomidorų sėklos

    Kultūriniai pomidorai oficialiai žinomi tapo 1554 metais, kai italų botanikas P. Matiolis aprašė juos botaninėje literatūroje. Anais laikais pomidorai buvo priskirti prie vaistingųjų augalų. Manoma, kad jų tėvynė yra Pietų Amerika, Peru bei jos kaimyninių valstybių teritorija. Mažai kas žino, kad laukinės pomidorų rūšys vis dar auga tarp Andų kalnų ir Ramiojo vandenyno. Beje, žodis pomidoras, išvertus iš italų kalbos, reiškia auksinį obuolį.

    Šiuo metu pomidorai yra mėgstami bei žinomi beveik viso pasaulio virtuvėse, o naujų veislių išvesta tiek daug, kad net pasiklysti tarp jų galima. Įvairios veislės skiriasi dydžiu, skoniu, spalva, derlingumu, atsparumu ligoms ir t. t.

    Kai kurios pomidorų veislės žinomos ir vertinamos jau nuo seno, nepaisant to sėklų parduotuvėse kartas nuo karto vis pasirodo naujų pomidorų sėklų. Jas, žinoma, visada smagu išbandyti, kadangi parduotuvėse tokios didelės pomidorų įvairovės nebūna.

    Jeigu ieškote naujų pomidorų sėklų savo šiltnamiui ar daržui, būtinai apmąstykite:

    • Kur auginsite savo pomidorus (lauke, šiltnamyje, ar ant palangės);
    • Kiek erdvės galite skirti jų augimui? Pagal tai rinkitės žemaūges ar aukštaūges veisles. O gal norite išbandyti svyrančius pomidorus?
    • Pomidorus Jūs ruošiatės konservuoti, ar valgyti šviežius? Nemažai veislių yra tinkamos ir tam, ir anam, bet nemažai yra ir tokių, kurios auginamos su konkrečia paskirtimi.
    • Norite labiau tradicinių ar egzotiškesnių pomidorų? Šiuo metu galite jų rasti ne tik raudonų, bet ir geltonų, oranžinių, žalių, margų, juodų. Taip, jie būna ne vien apvalūs. Yra rūšių, kurios užaugina pailgus, kriaušės formos, raukšlėtus vaisius. Skonis taip pat varijuoja nuo saldesnių iki rūgštesnių.

    Rinkdamiesi naujas pomidorų sėklas, pastebėsite, kad ant dalies pakuočių užrašytas, jog tai yra hibridas. Hibridinės veislės sukurtos kryžminant skirtingas savybes turinčius augalus, norint išryškinti tam tikrus požymius (pavyzdžiui atsparumą ligoms). Hibridiniai pomidorai puikiai dera ir yra skanūs, tačiau patiems rinkti jų sėklas neapsimoka, nes iš jų išaugę augalai nepaveldi savo “tėvų” savybių. Tuo tarpu nehibridinių veislių savybės perduodamos iš kartos į kartą.

  • METAS DAIGINTI POMIDORUS. PRAKTINIAI PATARIMAI

     

    Pomidorai – viena iš mėgstamiausių ir bene kiekviename šiltnamyje auginamų daržovių. Jų įvairovė – itin plati, panaudojimo galimybių – begalė, nauda – neišmatuojama, o skonis – puikus. Dėl šių priežasčių taip mėgstame pomidorus. Vasaris ir kovas yra pats pomidorų sėklų daiginimo įkarštis, todėl verta pasirūpinti pomidorų sėklomis, daigyklomis bei substratu ir skirti laiko pomidorų sėjai. O mes dalinamės praktiniais patarimais, kaip tai padaryti!

    Pomidorų sėja: žingsnis po žingsnio

    Vasario antroje ir kovo pirmoje pusėje mus po truputį pradeda džiuginti pirmieji saulės spinduliai, traukiasi žiema bei šaltis ir nedrąsiai artėja pavasaris, o kartu ir sėjos metas. Pomidorų daigai sudygsta per 50–55 dienas, todėl būtent dabar yra geriausias laikas pradėti daiginti pomidorus.

    Naudoti geriausia specialius jau paruoštus durpių substratus pomidorams arba universalius durpių substratus, kurių pH yra 6,0–6,2. Taip pat galite naudoti durpių ir rupaus smėlio mišinį (santykiu 1:3). Substratu arba substrato-smėlio mišiniu užpildykite daigyklą arba indelius, į kuriuos sėsite, paviršių išlyginkite, palaistykite ir lengvai suspauskite. Kas maždaug 3 cm padarykite 1 cm gylio griovelius ir į juos suberkite sėklas, ant viršaus užberkite 0,5–1 cm sluoksnį substrato, smėlio arba substrato-smėlio mišinio.



    Taip pat labai svarbu daigyklą arba indelius uždengti plėvele, kurią iki sėklų sudygimo reikia nuolat trumpam nuimti ir substratą išvėdinti. Kai pasirodo pirmieji daigeliai, plėvelę reikia pašalinti, o daigyklą pernešti į šviesesnę vietą. Optimaliausia temperatūra pomidorams dygti – 20–25 °C. Praėjus 5–7 dienoms po sudygimo daigyklą perneškite į vėsesnę vietą, tada geriau vystysis daigų šaknys.

    Kai daigai turi pirmą tikrą lapelį, juos reikia pikiuoti, t. y., perkelti į vazonėlius. Ištįsusius, turinčius silpną šaknų sistemą ir pažeistus daigus reikėtų pašalinti, o pikiuoti tik sveikus ir stiprius daigus, kurie išsirauna su didesniu žemės gumulėliu. Rekomenduojama pašalinti ilgiausią šaknelę, kad šaknų sistema plėstųsi į šonus. Pikiuoti reikėtų giliau nei augo daigykloje ir svarbu neužlenkti daigo šaknų. Laistyti pomidorų daigus reikia retai, bet gausiai ir, būtinai, šiltu vandeniu, o substratas turi būti purus.

    Kodėl geriau auginti savo daigus?

    Gausiu ir kokybišku savų pomidorų derliumi norime džiaugtis kiekvienas, tačiau juos daiginti – ne visi: dalis daržininkų renkasi lengvesnį kelią ir turguose ar kitose prekybos vietose įsigyja jau sodinimui šiltnamyje arba dirvoje paruoštus užaugintus pomidorų daigus. Tačiau specialistai rekomenduoja geriau nepagailėti savo laiko ir pasiruošti savus daigus.

    Pagrindinė ir svarbiausia tokių rekomendacijų priežastis yra ta, kad turėsite tai, ką patys ir pasėjote, o ne neaišku kokią veislę, parduodamą kaip geresnę. Taip pat būsite garantuoti, kad daigai yra sveiki, nepažeisti bei užauginti be jokių papildomų priedų.

    Taigi, vis drąsiau pasirodantys saulės spinduliai primena, kad pavasaris – jau čia pat, o kartu – kad laikas pasirūpinti visų mėgstamų ir auginamų pomidorų sėja. Tam nereikia nei daug pinigų, nei daug laiko bei pastangų, o rezultatai tikrai nudžiugins. Tereikia remtis patarimais ir specialistų patirtimi.

     

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS