Viena aitriausių čili rūšių.

Aitrumas pagal SHU 1200000-2000000

Aitrioji Paprika Chilli tipo

Lot. Capsicum annuum L.

Kiekis 0,1g

čili pipirai, čili paprika, aštrūs pipirai, aitrieji pipirai, chilli, chili, aštrūs pipirai, aitrūs pipirai, aštri paprika, aitri paprika, aitrioji, pipiras, čili pipirų sėklos

10002608
  • Paprikų sėja

    Paprikos kasmet vis aktyviau užkariauja dažno lietuvio virtuvę. Ryškiaspalvės gražuolės šmėžuoja ne tik soduose, šiltnamiuose, bet ir aktyviai auginamos ant palangių. Šių daržovių yra įvairių rūšių ir spalvų. Vienos populiariausių - aitriosios paprikos. Jei mėgstate aštresnį maistą, galite jas auginti tiesiog virtuvėje, ant palangės.

    Paprikų sėjimo ypatumai

    Paprikos dygsta gana ilgai, augalas pilnai susiformuoja tik po maždaug dviejų mėnesių (60 -80 dienų). Jeigu planuojate paprikas auginti šildomame šiltnamyje, vertėtų sėti į durpinius ar plastikinius indelius jau sausio – vasario mėnesiais. Pikiuoti nerekomenduojama, todėl sėkite po vieną sėklytę į specialų daiginimui skirtą durpių substratą, maždaug į 0,5 – 1,5 cm gylio duobeles. Paskui jas švelniai užberkite substratu. Kad substratas neišdžiūtų, reikia uždengti plėvele ir laikyti 22 – 27 laipsnių šilumoje. Plėvelę retkarčiais nuimti ir leisti išsivėdinti, kad nepradėtų pūti. Po maždaug 6 – 8 dienų, pasirodžius pirmiesiems daigeliams, šilumą sumažinti iki 18 -20 laipsnių, antraip augalas ištįs ir tinkamai nesusiformuos šaknys.

    Paprikų sodinimas

    Į nuolatinę vietą rekomenduotina sodinti, kai daigai būna 30-35 cm aukščio ir turi 15-18 lapų.
    Prieš išsodinant daigus į lauką, reikėtų juos užgrūdinti - išnešant kuriam laikui į lauką.
    Paprikos į lauką sodinamos, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia 13-15 laipsnių - daugmaž gegužės pabaigoje, birželio pradžioje, ne giliau pirmųjų tikrųjų lapų.

    Ruošiant dirvą, nenaudokite šviežio mėšlo - paprikoms labiau patinka kompostas.
    Jei dirva priemolio, ją reikėtų pagerinti: į 1 kvadratinį metrą įterpiant kibirą perpuvusių pjuvenų, kibirą perpuvusio mėšlo arba komposto, du kibirus durpių.
    Sunkesnei molio dirvai papildomai įterpti kibirą stambiagrūdžio smėlio ir kibirą pjuvenų. Papildomai į tą patį plotą įterpiama stiklinė medžio pjuvenų, 20 g (šaukštas) superfosfato, kalio sulfato, karbamido.

    Vieta turėtų būti saulėta, apsaugota nuo vėjo. Dalį dienos - gali būti nedidelis pavėsis. Pirmomis savaitėmis, paprikas uždengti plėvele - ypač jei jos nebuvo grūdintos.

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS