Porai, porų sėklos

Skaityti daugiau

Aktyvūs filtrai

Porai, porų sėklos

Porai yra dvimečiai augalai, kilę iš Viduržemio regiono, giminingi svogūnams, tačiau skirtingai nei svogūnas, jie nesudaro svogūnėlio. Ši daržovė yra gan intensyvaus skonio, primenančiu svogūno, tačiau subtilesniu, švelnesniu ir saldesniu. Žmonėms, mėgstantiems intensyvų skonį ir kvapą — poras yra tinkamiausia daržovė. Lietuvoje populiariausi ir dažniausiai auginami daržiniai porai.

Poras labai mėgiamas dėl vitaminų ir mineralų, ypač maistinga yra baltoji porų dalis. Juose gausu žmogaus organizmui reikalingų medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, natrio, geležies, mangano. Taip pat C, K, B grupės vitaminų bei folio rūgžties, visi šie elementai padeda palaikyti organizmo sveikatą ir stiprinti imuninę sistemą. Porai turi daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą, tai puikus sąjungininkas kovojant su anstvoriu, daržovė pasižymi antibakteriniu ir antioksidaciniu poveikiu, reguliariai valgant porų, iš organizmo pasišalina šlakai, perteklinės skysčių sankaupos, be viso to teigiamai veikia širdies veiklą, mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja krausjospūdį.

Daržovė žavi savo universalumu virtuvėje, todėl lengva integruoti į įvairius patiekalus. Porai dažnai naudojami sriubose, padažuose, troškiniuose, kepti ant grilio arba patiekiami įvairių patiekalų garnyrams. Neretai naudojami patiekalų puošimui ir dekoravimui. Dėl savo skonio, aromato bei švelnios tekstūros puikiai derinasi su kitomis daržovėmis ir mėsos produktais, žali porai, supjaustyti griežinėliais, labai pagerina žalių salotų skonį, porai - šiandien daugelio pasaulio virtuvių pamėgtas ingredientas. Porus ruošiant maistui, juos reikia labai gerai nuplauti, nes tarp lapų būna daug žemių, taip pat pašalinti suvytusius lapus ir sukietėjusias jų dalis.

Porai yra dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais susiformuoja tik stiebas ir lapai, o antraisiais metais – žiedynkotis ir žiedai. Tai pavasariniai augalai, todėl sodinami gegužės pradžioje, tačiau porų sėklos sėjamos jau kovo mėnesį. Vėlai rudenį porai, kaip ir svogūnai, nukasami ir yra tinkami laikyti sandėlyje ar rūsyje. Optimaliausia temperatūra laikyti porus rūsyje jiems yra nuo -1 oC iki +1 oC, oro drėgnumas – apie 85 proc. Taip porai išsilaiko iki kelių mėnesių.

Auginami pakankamai drėgnoje, derlingoje, iš rudens mėšlu patręštoje, giliai suartoje priemolio dirvoje. Jiems netinka rūgščios dirvos. Gerai auga patręšus kompostu bei azoto trąšomis, ypač jei dirva maistingumo prasme yra silpnesnė. Kadangi mėgsta drėgną dirvą, sauseniu laikotarpiu reiktų reguliariai laistyti, norint išvengti dirvos išsausėjimo. Dauginami sėklomis, kovo viduryje - sėjant jas į šiltadaržius arba dėžutes. Išaugusius porų daigus, pavasarį reikia persodinti į lysves lauke. Pirmaisiais metais išauga lapai su netikru stiebu, kuris yra vartojamas maistui. Norint, kad stiebas būtų švelnesnio ir malonesnio skonio, augalą reikia periodiškai apkaupti, papilant žemių iki lapų. Reiktų nepamiršti, kad porai nelabai mėgsta būti pikuojami, tad juos reiktų iškarto sėti bent 3 -  4 cm atstumu vienus nuo kitų. Porai yra pakankamai atsparūs šalčiui ir gali augti įvairiose klimato sąlygose, kas padaro juos populiariais sodininkų ir daržininkų tarpe.

Nojaus sėklų internetinėje parduotuvėje, rasite ne vieną rūšį porų sėklų, tarp kurių ir porų sėklų juostoje jau su trąšomis. Sėklų juostoje pranašumas tas, kad lemia geresnę daigų kokybę, sudygsta vienodai ir tolygiai, lengva sėti. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti platų asortimentą daržovių sėklų. Mūsų tikslas – pasiūlyti Jums kokybiškų sėklų gera kaina!