Vidutinio ankstyvumo
Uogos didelės, sultingos, gero skonio. Gerai laikosi. Atspari dažniausiai pasitaikančioms šaknų ligoms. Labai derlinga veislė.


Frigo braškių daigai iškasami savo ramybės periodu (spalio mėn.) ir laikomi nuo -3°C iki -1°C temperatūroje iki išsodinimo. Toks braškių daigų laikymas, "konservavimas" leidžia kontroliuoti derėjimą ir turėti produkciją norimu laiku. Dėmesio: gautus daigus patariama kaip įmanoma greičiau pasodinti ir ilgai nedelsti. Prieš sodinant galima 1-2 val. pamirkyti šaknų prigijimo stimuliatoriuje.

Daigų kategorija A (standart).

SAVYBĖS:

    Daigai subrendę ir paruošti sodinimui;
    Šių metų derliui - sodinimo laikotarpis nuo balandžio iki liepos mėn. vidurio, kitų metų derliui - liepos vidurys-spalio mėn.;
    Braškės dera po 6-8 savaičių;
    Daigai atsparūs ligoms.
    Sodinimui paruoštas daigas yra neišvaizdus, be lapų, primena šaknį. Tačiau neverta baimintis, kadangi tuo ir pasižymi Frigo braškių daigai. Gavę šilumos daigai sparčiai skleidžia lapus.

Dėmesio ! Perkant braškių daigus internetu, pristatymas per Lietuvos paštą nerekomenduojamas !

4772032007512
  • FRIGO BRAŠKIŲ DAIGŲ SODINIMO YPATYBĖS

    Frigo braškių daigai – tai šaldyti braškių daigai, kurie uogas veda po 6–8 savaičių nuo pasodinimo į dirvą, todėl pasodinus dabar – vasaros uogų karalienėmis – braškėmis galėsite džiaugtis dar šiemet.

    Frigo braškių daigai yra šaldyti, todėl įsigijus reikia laikyti vėsiai ir nepamiršti drėkinti. Sodinti frigo braškių daigus geriausia vėsesnę, apniukusią dieną arba vakare, kai oras yra vėsesnis, nėra tiesioginių saulės spindulių.

    Frigo braškių asortimentą rasite čia.

    Dirva, kerų paruošimas, sodinimas

    Frigo braškių daigai yra greičiau prigyjantys ir greičiau vedantys vaisius, tačiau, esant poreikiui, procesą galima dar labiau pagreitinti ir užtikrinti kokybę. Prieš šaldytų braškių daigų sodinimą į dirvą, kai jie jau yra atšilę, daigus 1–2 val. galima pamirkyti tik vandenyje arba vandenyje su specialiais šaknų stimuliatoriais. Šaknų stimuliatoriai skirti skatinti greitesnį augalų šaknų sistemos vystymąsi, daigų ir persodintų augalų prigijimą. Tačiau svarbu neviršyti nustatytos koncentracijos. Braškių daigų mirkymas padidina jaunų augalų atsparumą infekcinėms ligoms ir padeda išvengti streso, kuris gali pasireikši po daigų pasodinimo į dirvą.

    Labai svarbus aspektas, užtikrinantis gerą braškių augalų prigijimą ir kokybišką derlių – braškių daigų sodinimo gylis. Geriausia daigus sodinti ties šerdelės viduriu, maždaug 10 cm. gylyje, o šaknys sodinant frigo braškių daigus turi būti vertikaliai tiesios, neužlenktos ir neužsirietusios, todėl, jei šaknys yra per ilgos, geriau šaknis patrumpinti, tačiau ne daugiau nei trečdaliu.
    Taigi, jei nespėjote rudenį pasodinti braškių daigų arba tik dabar sugalvojote, kad norite auginti braškes, o prinokusių uogų norite jau šiais metais – dar galite spėti pasirinkę sodinti frigo (šaldytus) braškių daigus.

     
    Frigo braškių daigus patariama sodinti nuo piktžolių išvalytoje, gerai išpurentoje ir patręštoje žemėje. Jeigu šaknys labai ilgos, prieš sodinant jas galima pakirpti, tačiau ne daugiau nei trečdaliu! Svarbus sodinimo gylis — geriausia daigus sodinti ties šerdies viduriu, maždaug 10 cm. gylyje. Sodinant reikėtų stebėti, kad šaknys neužsiriestų į viršų ar šonus. Daigai dažniausiai sodinami į dvispalve plėvele uždengtą dirvą — viršus šviesus, apačia tamsi. Vyraujant karštam ir saulėtam orui patariama pamulčiuoti šiaudais. Braškės sodinamos eilėmis 1,5 m tarpais, rekomenduojama palikti 30-40 cm. tarpą tarp daigų. Negalima braškių sodinti į lauką, kur prieš tai augo bulvės, pomidorai, braškės mažiausiai 3 metus. Pasodinus į tokį lauką, braškės susirgs, blogai derės, dažnai atvejais ir visai sunyks.


    Laistymas ir tręšimas


    Geriausia braškes laistyti lašeliniu būdu, tai leidžia tikėtis gausesnio derliaus. Rekomenduojama braškes patręšti. Mineralinės trąšos turėtų būti naudojamos atsižvelgiant į dirvos būklę. Rekomenduojamos specialiai braškėms skirtos trąšos. Vienam daigui reikėtų skirti 15-18 g trąšų. Galima naudoti ir vandenyje tirpias trąšas. Specialistai teigia, kad 40 proc. trąšų braškės turėtų gauti prieš derlių, o likusius 60 proc. iš karto po derliaus nuėmimo.


    Kerų dydis

    braskiu daigu keraiDažniausiai sodinami A (standart) ir B kategorijos braškių daigai. A (standart) daigo karūnėlės diametras — 9-14 mm, B kategorijos daigo karūnėlės diametras — 7-9 mm. Kuo didesnis karūnėlės diametras, tuo gausesnis pirmojo sezono uogų derlius.

     

    Nojus.lt parduodamus FRIGO braškių daigus rasite čia.

  • BRAŠKYNO PRIEŽIŪRA: PRAKTINIAI PATARIMAI

    Nors teigiama, kad braškės nėra reiklūs augalai, tačiau, jei norite gausaus ir kokybiško uogų derliaus, rekomenduojame pasidomėti specialistų patarimais ne tik kaip išsirinkti daigus ir kaip juos sodinti, bet ir kaip braškyną prižiūrėti. Nes, vis dėlto, priežiūrai reikia skirti šiek tiek dėmesio ir laiko. Bet jį tikrai atperka šviežių, sultingų ir sodriai raudonų uogų skonis burnoje. Trys svarbiausi braškyno priežiūros darbai yra braškių laistymas, tręšimas ir ravėjimas. Kaip tinkamai atlikti šiuos darbus?

    Kaip laistyti braškes?

    Braškė yra vienas iš jautriausių augalų sausrai, todėl labai svarbu braškes nuolat laistyti, tačiau, jokiu būdu, ne perlieti. Braškės negali augti vietoje, kur kaupiasi vanduo, taip pat po laistymo vanduo negali užsistovėti.

    Braškių daigus reikia palaistyti iškart po sodinimo. Vėliau atsižvelgiant į dirvos ir oro drėgmę, į kritulių kiekį, braškes iki žydėjimo reikia palaistyti 1–2 kartus, tada 2–3 kartus uogų derėjimo metu ir 1–2 kartus po derliaus nuėmimo.

    Laistyti reikia ant braškių ir būtinai vakare arba naktį, kad iki dienos meto augalai apdžiūtų ir nesusidarytų palankios sąlygos plisti kekeriniam puviniui.

    Kokiomis trąšomis tręšti braškes?

    Braškių augimui ir derėjimui labai daug įtakos turi jų tręšimas: braškės jautriai reaguoja tiek į trąšų nepriteklių, tiek į perteklių. Pagrindiniai braškėms reikalingi elementai yra azotas, fosforas ir kalis.

    Azoto trąšomis tręšti braškyną reikia augimo pradžioje iki žydėjimo, nes vėliau azoto braškės sunaudoja labai mažai. Kalis svarbiausias yra po žydėjimo formuojantis uogoms ir joms bręstant, nes stiprina uogų sieneles, pagerina transportavimo savybes, didina atsparumą ligoms, gerina skonio savybes. Fosforo trąšomis braškes tręšti galima žydėjimo metu ir derliui formuojantis, tręšti galima per lapus. Jei braškėms trūksta fosforo, augalai blogai mezga uogas.

    Kaip ravėti braškes?

    Braškės yra labai jautrios piktžolėms, nes nuo jų dažnai užsikrečia ligomis, todėl svarbu braškes ravėti. Vegetacijos metu braškyną ravėti reikia 4–6 kartus, o drėgnais metais gali prireikti ravėti ir 5–7 kartus.

    Braškių vagas ravėti rekomenduojama 3–4 cm gylyje. Tarpueilius vasarą purenti reikia 6–8 cm, o rudenį – 12–15 cm gylyje.

    Taigi, pasodinus braškių daigus darbai nesibaigia. Tačiau tikrai nepagailėkite laiko ir pastangų braškyno priežiūrai, nes viską atpirks gausus ir kokybiškas braškių derlius.

     

  • Frigo braškių daigų veislių palyginimo lentelė

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS