Kiekis,vnt: 5

Augalo aukštis, cm: 120

Sodinimo gylis, cm: 10

Sodinimo tarpai, cm: 12

 Lot. Gladiolus

 

Sodinimo laiką, gylį ir žydėjimo laiką žiūrėti ant pakuotės nurodytose kriptogramose.

Sodinimo vieta: pavasarį ir vasarą žydinčios svogūninės gėlės geriausiai auga saulėtoje vietoje.

Grunto tipas: tinka visų rūšių ne per drėgni gruntai. Esant reikalui, galima pridėti humuso.

Priežiūra: iškart po sodinimo, palieti ir palaikyti drėgmę grunte, augant. Pavasarį žydinčias svogūnines gėles saugoti nuo

stiprių šalčių po durpių sluoksniu, vasarą žydinčias - laikyti ne žemesnėje kaip 0°C temperatūroje.

Atrama: aukštai išaugančias svogūnines gėles, augimo metu paremti.

 

kardelis, kardelių svogūnėliai, kardelių daigai

4772032006287
2021-01-15

Charakteristikos

Lotyniškas pavadinimas
Gladiolus
  • Kaip lengviau užauginti žydinčias gėles?

    Spalvingi gėlių žiedai džiugina akį tiek balkone, tiek lauko darželyje, tiek namuose. Žydinčias gėles galima sodinti tiesiai į dirvą, vazonus, lovelius, krepšius bei kitus indus ir taip pasipuošti savo namų ar darbo aplinką. Tačiau pasodinti ar pasėti – tai atlikti tik dalį darbo. Kad gėlės džiugintų žiedais, jas būtina tinkamai prižiūrėti. O kaip tai atlikti, jei žydinčių gėlių rūšių yra tūkstančiai?

     

    Svarbu tinkamai paruošti žemę sodinimui

    Tai pats pirmasis darbas, kurį būtina atlikti, norint turėti gražiai žydintį augalą. Jei žemė netinkamai paruošta, gėlės arba visai neprigis, arba ilgainiui nunyks.

    Jei sodinukus ketinate sodinti lauke, sulaukę lietaus dirvožemį supurenkite, sunaikinkite piktžoles, patręškite, o prieš sodinant neprošal dar kartą palaistyti. Žinoma, prieš pradedant ruošti žemę, būtina išsiaiškinti, kokia aplinka gėlėms tinka. Vienos jų puikiausiai jaučiasi ir saulėkaitoje, o kitoms būtinas pavėsis. Vienos nepakenčia skersvėjų, o antroms šioks toks vėjelis visai net patinka.

    Visa ši informacija turėtų būti pateikta perkant sėklas, svogūnėlius ar daigelius. Bet jei netyčia informacinį lapelį pametėte, ar sodinukų gavote iš draugės arba mamos, tereikia žinoti augalo pavadinimą, o visą reikiamą instruktažą susirasite internete.

    Kambarinėms bei balkone auginamoms žydinčioms gėlėms geriausia rinktis jau paruoštus žemės substratus. Juolab, kad ant pakuočių būna išsami informacija, kurioms gėlėms sodinti žemė tinkama.

     

    Pasodinote, o dabar laukia priežiūra

    Kaip ir minėjome prieš tai, tinkamoje vietoje, tinkamu laiku, tinkamai pasodinti žydinčias gėles yra tik dalis darbo. Žinoma, tai tikrai didelė ir reikšminga dalis, nes tinkamai parinktoje vietoje gėlės augs tarsi savaime, reikalaudamos labai minimalios priežiūros. Verta įsidėmėti, kad skiriasi vienmečių, dvimečių ir daugiamečių gėlių priežiūra.

    Daugiametės gėlės toje pačioje vietoje gerai auga apie 3-4 metus. Vėliau jos išstybsta, žiedai tampa smulkesni, o žydėjimas ne toks gausus. Todėl po 3-4 metų, daugiametes žydinčias gėles rekomenduojama perkelti į kitą vietą.

    Na, o vienmetės gėlės, kaip jau supratote, nunyksta kasmet, tad jas kiekvieną pavasarį reikia atsodinti iš naujo. Žinoma, kai kurie svogūnėliai žemėje gali ir peržiemoti, o pavasarį sudygti. Tačiau nesitikėkite, jog augalų žiedynai bus tokie pat vešlūs, kaip pirmaisiais metais.

     

    Laistymas, tręšimas, ravėjimas

    Tai būtini darbai, norint turėti prižiūrėtą ir spalvomis trykštantį gėlyną, balkoną ar palangę. Tręšti reikia tiek lauko, tiek kambarines gėles, parenkant joms specialiai pritaikytus trąšų mišinius. Taip pat nereikėtų pamiršti palaistyti. Ne tik vazonuose ar loveliuose augančias gėlės, bet ir gėlyne žydinčius augalus. Ypatingai laistymo reikia tada, kai pasitaiko ypač karšta ir sausa vasara. Menkai laistomos gėlės auga silpnos, žydi smulkesniais žiedais, kurie greičiau nuvysta. Tad laistyti reikėtų taip, kad dirva gautų pakankamai vandens, būtų nei per sausa, nei per šlapia. Vandens perteklius augalams toks pat žalingas, kaip ir trūkumas.

    Nepamirškite savo gėlynų purenti ir išrauti dygstančias piktžoles. Juk tikrai nenorite, jog tarp ryškiaspalvių kvepiančių gėlių žiedų, puikuotųsi piktžolės. Žinoma, kai kurios iš jų taip pat atrodo gana patraukliai, tačiau neišravėtas gėlynas, vis tik namų aplinkai grožio nesuteikia.

    Beje, purenti reikia ne tik lauko gėlynus, bet ir vazonų žemę. Į išpurentą žemę, ypač vazonų, lengviau prasiskverbia deguonis, o tokioje „kvėpuojančioje“ terpėje sunkiau veistis įvairias augalų ligas sukeliančioms bakterijoms, pelėsiui bei kitokiems kenkėjams. Puri dirva greičiau sugeria drėgmę, kuri taip reikalinga augalų augimui, o jums pliusas dar ir tas, kad laistymui reikės mažiau vandens, norint pasiekti gilesnius dirvožemio sluoksnius.

     

    Žydinčių gėlių veislės. Kurias pasirinkti?

    Kaip ir minėjome prieš tai, šiandieną išrasta tūkstančiai žydinčių gėlių veislių, tad pasirinkti tikrai yra iš ko. Prieš suskumbant keliauti į parduotuvę, reikėtų pasidomėti, kurios iš jų gali augti jūsų sukurtoje aplinkoje. Jei esate tik pradedantis gėlininkas, geriau rinkitės tokias veislės, kurios reikalauja itin mažai priežiūros, kurias lengva auginti net ir ne itin palankiomis sąlygomis. Idealiausios gėlės tos, kurių nereikia ypatingai prižiūrėti ir kurios savo žiedais akis džiugina visą vasarą. Tokios yra: levanda, flioksas, baltagalvė ir t.t. Tačiau ir trumpai žydinčios gėlės teikia ne ką mažiau džiaugsmo nei ilgai žydinčios. Pavyzdžiui, pakalnutė ar narcizas – patys puikiausi pavasario pranašai, džiuginantys ne tik nuostabiais žiedais, bet ir svaigiu jų aromatu.

    Tad žydinčius augalus savo namų palangei, balkonui ar darželiui reikėtų rinktis atsakingai. Nepatingėkite apie jus dominančią veislę pasidomėti specializuotose augalų parduotuvėse, internete ar augalų vadovuose. Patikėsite ar ne, tačiau lengvas žydinčių gėlių auginimas tuo ir prasideda.

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS