Lauko pomidorų sėklos

Kažin, ar įsivaizduotumėte savo daržą be pomidorų? Šios skanios bei sultingos daržovės nuo seno puikuojasi tarp populiariausių. Jas galima valgyti tiek žalias, tiek konservuotas, dėti į troškinius, sriubas ar salotas.

Pomidorų galima užsiauginti iš sėklų, arba nusipirkti jų sodinukų. Jei nusprendėte auginti juos lauke, turėkite omeny, kad lietuviškos vasaros nėra ypatingai tam palankios. Taigi, verta pasirinkti ne vieną, o kelias hibridines pomidorų veisles. Žemaūgiai pomidorų hibridai, skirti auginti lauke, dera skirtingu laiku. Tiesiog pasidomėkite apie veisles, paklausinėkite sėklų parduotuvėse, ar pasitarkite su kitais pomidorų augintojais.

Jei nusprendėte pomidorus auginti iš sėklų, verta jas iš pradžių atsirūšiuoti. Jei subersite jas į vandenį, pamatysite, kad vienos grimzta, o kitos lieka plūduriuoti paviršiuje. Plūduriuojančias išmeskite, nes jos negyvybingos. Atrinktas geras sėklas dezinfekuokite apie 15 minučių palaikydami jas silpname kalio permanganato tirpale, o vėliau perplaukite švariu vandeniu. Pomidorų sėklos puikiai sudygsta drėgname skudurėlyje. Kai jos išleidžia apie pusės centimetro ilgio daigelį, jau galima perkelti į dirvožemį ar durpes, kuriose toliau augs. Sudygusias sėklas sėkite tam skirtuose indeliuose ar dėžutėse, užberkite poros centimetrų storio durpių sluoksniu (visas durpių sluoksnio storis turėtų būti apie 10 cm). Sėklas išdėliokite eilutėmis kas 4-5 cm, o tarp pačių eilučių palikite 2 cm tarpelius.

Pomidorai sėjami kovo mėnesį. Tam, kad jie sėkmingai sudygtų, reikalinga 20-26 laipsnių temperatūra. Sėjinukai pasirodo po 4-5 dienų. Tada dėžutės su jais statomos į šviesią vietą (pavyzdžiui, ant palangės). Šiose dėžutėse sėjinukai auga dar 25-30 dienų, o vėliau, pasirodžius pirmajai tikrųjų lapų porai, išpikiuojami. Į atvirą gruntą jie keliaus tvirti, neišstypę, turintys 7-8 lapus bei gerai išsivysčiusią šaknų sistemą.