Rugpjūtis – tai derliaus ėmimo metas, džiuginantis maistingomis gėrybėmis ir suteikiantis papildomos veiklos. Kuo daugiau pasodinote ir pasėjote, tuo daugiau turėsite maisto atsargų, tik teks jomis tinkamai pasirūpinti (paruošti sandėliavimui, vakuoti, raugti ir pan.). Be to, nuėmus derlių reikės pasirūpinti ir dirvožemio atnaujinimu bei ruošimu kitiems metams. Tad aptarkime visus svarbiausius rugpjūčio darbus.
Ką pasėsi, tą ir pjausi. Kokias daržoves laikas surinkti?
Rugpjūtį visu pajėgumu jau rausta pomidorai ir auga agurkai. Šios daržovės dažniausiai auginamos šiltnamyje, todėl greičiau subręsta ir duoda vaisius. Žinoma, dar priklauso nuo to, kada sėjote ir sodinote bei kaip sklandžiai vyko augimas. Jei agurkus gana anksti pasodinote ir pamažu ėmė pulti ligos ar kenkėjai, tai rugpjūčio derlius jau bus mažas, agurkai gali nustoti vesti vaisius jau liepą. Kad taip nenutiktų, rekomenduojame agurkus auginti ir šiltnamyje ir lauke. Vienus sodinkite anksčiau, kitus vėliau, taip ilgiau turėsite šių daržovių.
Jei šiltnamyje auginote paprikas, nuo antros vasaros pusės reikėtų jas stebėti ir tinkamu laiku skinti. Geriau paprikų nepernokinti, antraip jos praras savo ypatingą skonį, bus prastesnė cheminė sudėtis ir sukietės odelė.
Liepos gale, rugpjūtį pradeda gelsti svogūnų laiškai, taip pranešdami apie subrendusias ir rovimui pasirengusias galvas. Jei visus lysvėje esančius svogūnus sodinote vienu metu, juos galima rauti, kada daugiau nei pusė bus pageltę.
Česnakus taip pat rugpjūtį jau reikėtų nurinkti, nes vėliau išrauti gali prasčiau laikytis per žiemą.
Baklažanai ir cukinijos pasirengusios skynimui būna jau nuo antros vasaros pusės. Cukinijoms nereikėtų leisti peraugti, nes sėklos taps didelės ir su kieta luobele. Konservavimui geriausiai tinka 10-15 centimetrų jaunos cukinijos, kurių dar plona odelė, o minkštimas baltas ir sultingas. Taip pat patariama cukinijas skinti maždaug iki pietų, o pjaunant aštriu peiliu palikti bent 5 cm „uodegėlę“. Baklažanai tinkami skynimui ir maistui, kol odelė yra blizgi, o sėklos šviesios ir minkštos. Odelei praradus blizgesį ir patamsėjus sėkloms, baklažanai tampa nebetinkami valgymui.
Šias daržoves ir prieskonius taip pat galite skinti ir rauti rugpjūčio mėnesį:
- morkas
- burokėlius
- ankstyvas ir vidutinio ankstyvumo bulves
- šparagines pupeles
- žirnius
- krapus
- petražoles
- pipirmėtes
- garstyčių sėklas
- mėtas
- pipirmėtes
- čiobrelius
- raudonėlius ir kt.
Nurinkote derlių, o kas toliau?
Kitas žingsnis – tinkamas derliaus paruošimas žiemai. Agurkai ir pomidorai greitai genda, todėl reikėtų rinktis jums tinkamiausią būdą – raugimą, vakavimą ar kt. Sutrintus pomidorus galite šaldyti ir naudoti sriuboms, jei norite sodresnio skonio ir aromato, trindami sumaišykite su prieskoninėmis žolelėmis, česnakais ar/ir čili pipirais.
Svogūnus ir česnakus išrovę palikite lauke gerai išdžiūti, todėl jų derliaus nuėmimui rinkitės saulėtas, šiltas dienas. Kai išdžius, lengvai nupurtykite žemes, perrinkite, netinkamus naudojimui išmeskite, o sveikus laikykite kambario temperatūroje, gerai vėdinamoje, tamsioje patalpoje.
Cukinijos turėtų būti laikomos drėgnoje, vėsioje 4-10 °С laipsnių temperatūroje. Geriau išsilaiko žalios, 25-40 cm ilgio cukinijos, nei geltonos. Baklažanams reikėtų dar šiek tiek mažesnės temperatūros 3-5 °С.
Geriausia sandėliavimo patalpa – rūsys. Čia taip pat galėsite apgyvendinti bulves ir morkas.
Prieskonines žoleles (čiobrelius, melisas, pipirmėtes, mėtas ir kitus augalus tinkamus arbatoms) geriausia džiovinti ir laikyti sausuose induose, kambario temperatūroje.
Krapus ir petražoles galima šaldyti arba džiovinti, kaip jums patogiau ir skaniau.
Pats laikas ruošti mišraines žiemai. Receptų rasite įvairiuose specializuotuose internetiniuose puslapiuose.
Pasirūpinkite dirvožemiu
Kuomet nurenkamos daržoves ir tinkamai paruošiamos žiemai bei naudojimui, ateina laikas gaivinti dirvožemį ir šalinti piktžoles bei augalų likučius.
Jei liko daržovių stiebų ir lapų, juos surinkite ir išmeskite. Jeigu jie buvo visiškai sveiki, galite naudoti kompostui. Pažeistų ligų nelaikykite savo darže, kad neplistų užkratas, galite sudeginti (jei neprieštarauja saugos taisyklėms) arba išvežti.
Ką daryti su lysvėmis, kuriose augo ligų pažeistos daržovės?
- Atsargiai nukasti paviršinį žemės sluoksnį (~ 5-10 cm) ir išnešti į atokią sklypo vietą.
- Jeigu labai reikia, galima karštu vandeniu perlieti dirvos paviršių, tačiau žus paviršiuje esantys naudingi mikroorganizmai ir sliekai. Galima naudoti specialias dezinfekcines priemones.
Įvairių kenkėjų atsikratysite giliau perkasę lysves, nes jiems netinka nei gylis, nei žemės paviršius.
Nepalikite žiemoti piktžolių, nes jos tik dar labiau išsisės ir suvešės.
Lysves tręškite kompostu ar mėšlu. Jeigu norite, galite naudoti specialias trąšas ir nepamirškite, kad sėjomaina taip pat pagerina daržovių augimą.
Rugpjūtį vis dar galima sėti ridikus, salotas, krapus, petražoles.