Barkodas: 10002491

Kiekis: 100 sėklų

Saldžioji paprika- geltonos spalvos, cilindro formos. Svoris apie 210 g . Tinka auginimui šiltnamiuose. Veislė yra atspari ligoms. Sėjos norma: 1 aras - 230 sėklų. 

Sodinimo gylis Sodinimas šiltnamyje Derėjimas Sodinimo tarpai

III, 0,3-0,5 cm   VII-IX 40x30 cm
10002491
2021-01-04

Charakteristikos

Lotyniškas pavadinimas
Capsicum annuum L.
  • Paprikų sėja

    Paprikos kasmet vis aktyviau užkariauja dažno lietuvio virtuvę. Ryškiaspalvės gražuolės šmėžuoja ne tik soduose, šiltnamiuose, bet ir aktyviai auginamos ant palangių. Šių daržovių yra įvairių rūšių ir spalvų. Vienos populiariausių - aitriosios paprikos. Jei mėgstate aštresnį maistą, galite jas auginti tiesiog virtuvėje, ant palangės.

    Paprikų sėjimo ypatumai

    Paprikos dygsta gana ilgai, augalas pilnai susiformuoja tik po maždaug dviejų mėnesių (60 -80 dienų). Jeigu planuojate paprikas auginti šildomame šiltnamyje, vertėtų sėti į durpinius ar plastikinius indelius jau sausio – vasario mėnesiais. Pikiuoti nerekomenduojama, todėl sėkite po vieną sėklytę į specialų daiginimui skirtą durpių substratą, maždaug į 0,5 – 1,5 cm gylio duobeles. Paskui jas švelniai užberkite substratu. Kad substratas neišdžiūtų, reikia uždengti plėvele ir laikyti 22 – 27 laipsnių šilumoje. Plėvelę retkarčiais nuimti ir leisti išsivėdinti, kad nepradėtų pūti. Po maždaug 6 – 8 dienų, pasirodžius pirmiesiems daigeliams, šilumą sumažinti iki 18 -20 laipsnių, antraip augalas ištįs ir tinkamai nesusiformuos šaknys.

    Paprikų sodinimas

    Į nuolatinę vietą rekomenduotina sodinti, kai daigai būna 30-35 cm aukščio ir turi 15-18 lapų.
    Prieš išsodinant daigus į lauką, reikėtų juos užgrūdinti - išnešant kuriam laikui į lauką.
    Paprikos į lauką sodinamos, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia 13-15 laipsnių - daugmaž gegužės pabaigoje, birželio pradžioje, ne giliau pirmųjų tikrųjų lapų.

    Ruošiant dirvą, nenaudokite šviežio mėšlo - paprikoms labiau patinka kompostas.
    Jei dirva priemolio, ją reikėtų pagerinti: į 1 kvadratinį metrą įterpiant kibirą perpuvusių pjuvenų, kibirą perpuvusio mėšlo arba komposto, du kibirus durpių.
    Sunkesnei molio dirvai papildomai įterpti kibirą stambiagrūdžio smėlio ir kibirą pjuvenų. Papildomai į tą patį plotą įterpiama stiklinė medžio pjuvenų, 20 g (šaukštas) superfosfato, kalio sulfato, karbamido.

    Vieta turėtų būti saulėta, apsaugota nuo vėjo. Dalį dienos - gali būti nedidelis pavėsis. Pirmomis savaitėmis, paprikas uždengti plėvele - ypač jei jos nebuvo grūdintos.

  • ANKSČIAUSIAI SĖJAMOS DARŽOVĖS. KĄ REIKIA ŽINOTI?


    Nė nepastebėsime, kaip greitai ateis pavasaris ir kaip labai lauksime šviežių daržovių derliaus. Todėl nesvarbu, kad už lango – sniego kalnai, dabar pats metas pradėti planuoti ir ruoštis šių metų daržovių sėjai. Pirmiausiai pasirūpinti rekomenduojame ilgos vegetacijos daržovių sėklomis: paprikų, pomidorų, cukinijų, baklažanų, salierų, žiedinių kopūstų, dumplūnių, ir pasėti jas daigams auginti.

    Kas daro įtaką daigų kokybei?

    Jei norite mėgautis gausiu ir kokybišku derliumi, turite įdėti nemažai pastangų. Ir pradėti jau dabar – atsakingai išsirinkti sėklas, paruošti daigyklas ir tinkamai prižiūrėti daigus. Daigų kokybė priklauso nuo daugelio faktorių: pradedant sėklų ir substrato kokybės, baigiant apšvietimo, temperatūros ir drėgmės kiekio. Taip pat reikšmės turi ir laikas, kada pasėjote sėklas bei kiek laiko daigų nepersodinate į dirvą arba šiltnamį.

    Sėklų bei substrato kokybė

    Rinkitės tik kokybiškas sėklas, nesėkite senų sėklų, o likusias sėklas iki kitų metų saugokite tik sandariose pakuotėse. Specialistai rekomenduoja sėklas, ypač hibridus, apdoroti: pavyzdžiui, pomidorų sėklas apie pusvalandį palaikyti 1 proc. kalio permanganato tirpale. Papildomas sėklų apdorojimas užtikrina didesnį atsparumą ligoms bei paspartina sėklų daigumą, taip pat apdorotos sėklos sudygsta vienodžiau.

    Substratą geriausia rinktis lengvos mechaninės sudėties, jis turėtų būti purus, pralaidus orui bei drėgmei, neužkrėstas ligomis bei kenkėjais, tinkamo rūgštingumo (daigams geriausia rinktis 6,0–6,6 pH), galiausiai, substrato sudėtyje turi būti pakankamai maisto medžiagų. Lengviausias būdas – naudoti specialiai paruoštus pomidorų, paprikų arba universalius daržovėms auginti skirtus substratus. Nereikėtų substrato maišyti su daržo žemėmis, nes jos sušoka į grumstus ir daigų šaknims gali pritrūkti oro. Norint geresnių aeracinių savybių, substratą galima maišyti su smulkiu žvyru.

    Apšvietimas, temperatūra ir drėgmė: kas svarbu?

    Daiginant paprikų, pomidorų, cukinijų, baklažanų, salierų, žiedinių kopūstų, dumplūnių daigus, labai svarbu užtikrinti optimalią dygimo aplinką: apšvietimą, temperatūrą ir drėgmės kiekį.

    Augalus daiginti geriausia ant palangės, nes ten jie gauna daugiausiai natūralios šviesos, tačiau po palange esantis radiatorius labai džiovina substratą, todėl reikėtų nuolat tikrinti, ar substratas nėra per daug išdžiūvęs. Bet perlieti nereikia: rekomenduojame ryte substratą negausiai palaistyti vandeniu, o pasirodžius daigams – vandeniu apipurkšti juos.

    Jei substratas yra labai drėgnas, o oro temperatūra – žema, tai daigų šaknims trūksta oro, jie blogai auga ir padidėja tikimybė susirgti įvairiomis ligomis. Jei oro temperatūra – per aukšta, daigai sparčiai ištįsta, būna lepūs ir taip pat neatsparūs ligoms.

    Žiemą daigams, ypač augimo pradžioje, gali neužtekti natūralios dienos šviesos, todėl galima daigyklas papildomai apšviesti. Tačiau tai nėra būtina, tik daigai dygs lėčiau.

    Taigi, tiksliai numatyti, koks pavasaris laukia, ir pasakyti, kada jau laikas sėti ilgos vegetacijos daržovių sėklas daigams auginti, sudėtinga, tačiau šis laikas nenumaldomai artėja. Todėl dabar – pats laikas pradėti ruoštis ir planuoti šių metų sėją, kad sulauktumėte gausaus ir kokybiško derliaus. Pasirūpinkite sėklomis, daigyklomis ir substratu, prisiminkite, kaip užtikrinti optimalų šviesos ir drėgmės kiekį bei temperatūrą.

     

SUSIJUSIOS PREKĖS

PANAŠIOS PREKĖS