Sėklų paruošimas sėjai

Augalų sėklų daigumas, sąlygoja sėklų sudygimą. Dažnai nedaigintos sėklos sudygsta netolygiai ir tada pasėliai atrodo lyg būtų praretinti.

Sėklų barbotavimas.
Sėklų daigumą pagerinti padeda jų barbotavimas. Brarbotavimas – tai sėklų mirkymas vandenyje, kuriame yra deguonies. Namuose sėklas galima barbotuoti, panaudojus akvariumų įrangą. Į 0,5 ar 1 litro talpos stiklainius reikia pripilti 20 oC šilumos vandens, į jį įleisti kompresoriaus žarnelę ir įjunkite prietaisą. Į marlės maišelius suberti sėklas ir pamerkti į vandenį. Barbotavimo oras turi tolygiai pasiskirstyti visame vandenyje. Barbotuojamas sėklas retsykiais reikia pamaišyti.

Svogūnų sėklos barbotuojamos 18-24 val., morkų sėklos – 15-18 val., agurkų sėklos – 18-20 val., petražolių sėklos – 12-18 val., pipirų sėklos – 24-36 val., o pomidorų sėklos – 18-20 val. Išėmus iš vandens sėklas rekomenduotina pradžiovinti, kad jos taptų birios ir tik tada jas sėti drėgnoje žemėje.

Sėklų kaitinimas.
Jei pasėsite pakaitintas sėklas - gana greitai užaugs sveiki ir stiprūs daigai. Sėklas kaitinti patariama likus 1,5 – 2 mėnesiams iki sėjos, o vėliau jas laikyti 20 oC temperatūros patalpoje. Sėklų kaitinimą rekomenduojama daryti 60 laipsnių orkaitėje 3 val. prieš sėją. Taip kaitinti patariama pomidorų ir agurkų sėklas. Šias sėklas reikia plonu sluoksniu suberti ant kepimo skardoje ištiesto popieriaus. Kaitinamas sėklas patartina kelis kartus apversti.

 

Svogūnų sėklos Morkų sėklos Agurkų sėklos

Petražolių sėklos Paprikų sėklos Pomidorų sėklos