Augalų sėklų daigumas, sąlygoja sėklų sudygimą. Dažnai nedaigintos sėklos sudygsta netolygiai ir tada pasėliai atrodo lyg būtų praretinti.
Sėklų barbotavimas.
Sėklų daigumą pagerinti padeda jų barbotavimas. Brarbotavimas – tai sėklų mirkymas vandenyje, kuriame yra deguonies. Namuose sėklas galima barbotuoti, panaudojus akvariumų įrangą. Į 0,5 ar 1 litro talpos stiklainius reikia pripilti 20 oC šilumos vandens, į jį įleisti kompresoriaus žarnelę ir įjunkite prietaisą. Į marlės maišelius suberti sėklas ir pamerkti į vandenį. Barbotavimo oras turi tolygiai pasiskirstyti visame vandenyje. Barbotuojamas sėklas retsykiais reikia pamaišyti.
Svogūnų sėklos barbotuojamos 18-24 val., morkų sėklos – 15-18 val., agurkų sėklos – 18-20 val., petražolių sėklos – 12-18 val., pipirų sėklos – 24-36 val., o pomidorų sėklos – 18-20 val. Išėmus iš vandens sėklas rekomenduotina pradžiovinti, kad jos taptų birios ir tik tada jas sėti drėgnoje žemėje.
Sėklų kaitinimas.
Jei pasėsite pakaitintas sėklas - gana greitai užaugs sveiki ir stiprūs daigai. Sėklas kaitinti patariama likus 1,5 – 2 mėnesiams iki sėjos, o vėliau jas laikyti 20 oC temperatūros patalpoje. Sėklų kaitinimą rekomenduojama daryti 60 laipsnių orkaitėje 3 val. prieš sėją. Taip kaitinti patariama pomidorų ir agurkų sėklas. Šias sėklas reikia plonu sluoksniu suberti ant kepimo skardoje ištiesto popieriaus. Kaitinamas sėklas patartina kelis kartus apversti.