Prieskoninės žolelės yra vienas svarbiausių elementų kiekvienoje virtuvėje. Jomis gardiname salotas, sriubas, mėsos ir žuvies patiekalus. Kuo šviežesni prieskoniai augalai, tuo geriau atsiskleidžia jų aromatas ir maistingosios savybės. Todėl, daugelis net ir šaltuoju metų laiku, prieskoninius augalus augina namuose ant palangės. Tam labai tinka greitai augantys prieskoniniai augalai: bazilikas, rozmarinas, mairūnas, petražolės, pipirnės, špinatai, vaistinis šalavijas, krapai, raudonėlis ar mėtos.

Auginti prieskoninius augalus namuose tikrai nesudėtinga. Žalumynų auginimui reikės nedidelių drėgmei pralaidžių indelių (vazonėlių), daiginimo mišinio ir augalų sėklų. Tam, kad prieskoniniai augalai greitai augtų ir ilgai vešėtų rekomenduojama naudoti sijotą gruntą ir kompostą. Didžioji dalis žalumynų mėgsta purią žemę, todėl į gruntą galima įsijoti smėlio. Žalumynų sėklas gali sėti šiek tiek tankiau, nei tai darytumėte lauke, bet būtina palikti erdvės augalams augti (tarp sėklų turėtų likti apie 0,5 cm tarpeliai).

Prieskoniniai augalai mėgsta saulę ir šilumą, todėl jų auginimui reikėtų pasirinkti tą palangę, kurią dažniausiai apšviečia saulės spinduliai. Idealiausia, jei jūsų virtuvės langai eina į pietinę pusę, mat patalpa geriausia, nes joje daugiausia šilumos ir drėgmės. Žalumynai ir prieskoniniai augalai mėgsta gryną orą, todėl nesibaiminkite kartas nuo karto pravėdinti patalpos. Laistyti prieskoninius augalus periodiškai — 1-2 kartus per savaitę. Svarbu, kad vazonėliuose neužsistovėtų vanduo, nes tai gali pakenkti augalų šaknims.

TOP 3 prieskoninių augalų ant palangės:

Bazilikas — tai vienmetis žolinis augalas, pasižymintis pikantišku skoniu ir kvapniu aromatu. Bazilikas dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Žalumynas gali būti išauginamas iš sėklų, arba iš vandenyje pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis. Bazilikas suteikia patiekalams puikų skonį, skatina virškinimą, žadina apetitą, stiprina imunitetą.

Krapai — vienmetis augalas, labai aromatingas. Krapai mėgsta drėgmę, todėl būtina juos periodiškai laistyti. Krapai puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams, sriuboms paskaninti. Maistui vartojamos tiek krapų šakelės, tiek ir lapeliai.

Petražolės — dvimetis prieskoninis augalas. Mėgsta drėgmę. Petražolės naudojamas mėsos, žuvies patiekalams, salotoms, sriuboms pagardinti. Maistui dažniausiai vartojami petražolės lapeliai, tačiau kai kuriems patiekalams tinkami ir koteliai. Petražolėse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų.