Paprasti baltagūžiai kopūstai yra tos “būtinosios” daržovės, sutinkamos beveik kiekviename darže. Žinoma, dabar lysvėse galima sutikti ir kitokių jų giminaičių - raudonųjų, garbanotųjų ir t. t.

Kopūstai - naudingos bei skanios vėlyvosios daržovės. Jos tinka tiek valgyti šviežias, tiek rauginti ar marinuoti. Laiku nuimti bei tinkamai laikomi kopūstai puikiai gali žiemoti švieži bei praturtinti Jūsų žiemos racioną. Šios daržovės gali sėkmingai pasitikti rudenines šalnas. Jos ne tik nepakenks kopūstams, bet ir suteiks jiems geresnį skonį. Svarbu, kad šaltis nebūtų ilgalaikis.

Geriausia, kad didžiosioms šalnoms atėjus, kopūstų Jūsų lauke jau nebebūtų. Ilgesnis šaltas laikotarpis ir temperatūrų svyravimai jiems tikrai nepatiks ir jie blogai laikysis. Nuimti kopūstus reikėtų tik esant sausam orui. Prie gūžės palikite 3-4 gaubiamuosius žalius lapus.

Kopūstai geriau laikysis, jei juos ne pjausite, o rausite su šaknimis. Per žiemą juos laikykite žemės kaupuose 0-1 laipsnių temperatūroje ir 86-90 laipsnių santykinėje oro drėgmėje. Gūžinius kopūstus galima susukti į popierių ir sudėti vieną šalia kito vėsioje bei sausoje vietoje. Taip pat jie puikiai gali būti laikomi pakabinti prie rūsio lubų ar sustatyti kotais į viršų.

Nepatartina laikyti kopūstų kartu su kitomis daržovėmis ar vaisiais, kurie išskiria etileną, nes didesnė jo koncentracija sutrumpina jų “amžių”.

Jei matote, kad kuris nors kopūstas yra nesubrendęs ar pažeistas, atidėkite jį rauginimui arba marinavimui. Prasčiau laikosi tiek nesubrendusios, tiek perbrendusios gūžės.

Kopūstus įprasta nuimti spalio pradžioje, tačiau, atsižvelgiant į orų sąlygas, galima ir uždelsti. Jei naktį apsilankys 5-6 laipsnių šalna, nepergyvenkite. Palaistykite kopūstus šaltu vandeniu ir jie kuo puikiausiai atsigaus. Kuo vėliau nuimsite kopūstus, tuo skanesni ir sultingesni jie bus žiemą.