Krapų sodinimas

 

Krapai - vieni iš mėgstamiausių bei populiariausių prieskoninių žolelių ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje pasaulio valstybių. Ajurvedos gydytojai ir mūsų senoliai šį augalą naudoja kaip vaistinę priemonę nuo įvairių virškinimo bei žarnyno sutrikimų. Krapuose yra geležies, kalio, kalcio, taip pat C, B1, B2, PP vitaminų ir kitų vertingų medžiagų.

Šis sveikatai naudingas augalas atkeliavo iš Viduržemio jūros rytinių pakrančių, o mūsų kraštus pasiekė maždaug XVI amžiuje. Krapų skleidžiamas malonus aromatas ir skonis buvo greitai pastebėtas bei įvertintas, todėl iki šių dienų išlieka tradiciniu prieskoniu lietuviškoje virtuvėje.

Žinoma, krapai yra vertingesni žali ir ką tik nuskinti, tačiau dalį teigiamų savybių išlaiko šaldyti bei džiovinti.

Kada sodinti ir kaip auginti krapus ?

Jei nors kartą esate juos auginę, turbūt pastebėjote, jog jie gana greitai pasisėja ir išplinta jiems palankioje dirvoje. Krapus rekomenduojama sėti tiesiai į pastovią jų auginimo vietą. Jei tai bus šildomas šiltnamis ar vazonas ant palangės, tuomet galite sėti jau vasario mėnesį, jeigu auginsite lauke, tuomet tinkamas sėjai laikas nuo balandžio iki birželio vidurio ir nuo rugpjūčio 10 d. iki rugsėjo pirmų dienų. Sėjant lauke, svarbu, kad jau būtų išėjęs įšalas, o netikėtos trumpalaikės šalnos žalos neturėtų padaryti.

Sėkmingam krapų augimui reikalinga saulė, orui ir vandeniui laidus dirvožemis, gerai tinka priesmėlis ir priemolis. Rekomenduojama sodinti į drėgną, purią žemę, priešpilnio fazės laikotarpiu. Tarp sėklų palikite bent po 1 – 2 cm, o tarp eilučių – po 10 – 20 cm, tuomet pakaks vietos dygimui. Jei norite sulaukti gausesnio derliaus, sėją pakartokite po 10 dienų ar vėliau.

Krapų daigeliai sudygsta maždaug per 10 – 15 dienų, esant bent 15 – 20 temperatūrai, balandžio mėnesį dirvoje dygimas gali užtrukti ir ilgiau. Krapų priežiūra nesudėtinga, svarbu, kad žemė labai neišsausėtų, tad retkarčiais, jei nėra lietaus, palaistykite.