Morkos yra vienos atspariausių temperatūros pokyčiams. Daržovių daigai gali pakęsti net ir minusinę temperatūrą, todėl morkas galima sėti jau kovo ar balandžio mėnesį. Jos, kaip minėta, yra dvimečiai augalai, todėl pirmieji metai morkoms yra tikrojo derliaus metai, kai išauga lapai ir sultingas šakniavaisis, kuris ir vartojamas maistui, o antrieji metai laikomi brandos laikotarpiu, nes pasodintas šakniavaisis išaugina gausius žiedynstiebius, kuriuose susiformuoja sėklos.
Morkų sėklos yra dviejų rūšių – ankstyvosios ir vėlyvosios. Ankstyvąsias morkas sėjame pavasarį, vos atšilus orams. Sėjos laiką dažniausiai diktuoja pasirinkta veislė. Viena populiariausių ankstyvųjų morkų veislių yra „Amsterdam 2“. Šias morkų sėklas galima sėti jau balandžio pabaigoje. Vėlyvąsias morkas reikia pasėti iki birželio mėnesio, nes tai padarius vėliau bus menkas derlius. Viena populiariausių vėlyvųjų morkų veislių yra „Nantes 5“.
Morkos yra reiklios dirvožemio atžvilgiu. Norint išauginti gausų morkų derlių, būtina tinkamai paruošti dirvožemį. Geriausiai morkos auga humusingoje, lengvo drėgnumo, gerai išdirbtoje priemolio arba priesmėlio žemėje. Morkų derliui didelės reikšmės turi piktžolės, todėl prieš sėją dirvožemis turi būti itin gerai paruoštas.
Morkų sėklos sėjamos į lysves, tarp eilučių turi būti apie 20 cm atstumas. Sėjamos tik 0,5–1,5 cm gylyje. Pasėtos per giliai morkos sudygsta nevienodai. Morkų sėklos yra labai smulkios, todėl, norint tankiai susėti, sėklas patartina sumaišyti su 2–3 kartus didesniu smulkaus sauso smėlio kiekiu. Morkų daigeliai auga labai lėtai, todėl nevertėtų baimintis – pirmieji pasirodys tik po 20–25 dienų nuo sėjos. Morkos mėgsta priežiūrą, todėl, joms sudygus, būtina naikinti piktžoles ir papurenti žemę. Morkas reikia retinti. Tai daroma 2 kartus: pirmą kartą – pasirodžius lapeliams, paliekant tarp augalų 1,5–2 cm tarpus, o antrą kartą – kai jų šaknys yra 1–1,5 cm storio, paliekant tarp morkų jau 3 cm atstumą.
Morkų derlius nuimamas spalio viduryje. Daržovės kasamos šakėmis. Lapai nusukami, o šakniavaisiai surūšiuojami ir sandėliuojami.
![]() |
![]() |
![]() |