Prieskoninia žalumynai

Nepamirškite, kad racionalios mitybos komponentas yra ir žalumynai. Juose gausu chlorofilo, turinčio svarbios reikšmės organizmo atsparumui infekcijomis. Be to, žaliuodami prieskoniniai augalai ne tik auga, bet ir puošia mūsų namus.

Kovo mėnuo – sėjos metas. Šiltnamuose, vazonėliuoe, dėžutėse ant palangių sėjami ilgos vegetacijos, šilumamėgiai augalai. Kovo antroje dekadoje laikas pasisėti kvapųjį mairūną, pankolį, kvapųjį baziliką. Pasisėkite į puodelius po kelias sėklas ir daugiamečių prieskoninių augalų. Taip išsiauginę daigelius, pasodinę gegužės antrojoje pusėje į dirvą, jau pirmaisiais augimo metais gausite neblogą žalios žolės derlių.

Visi vienmečiai prieskoniniai augalai bei daržovės lengvai dauginami sėklomis, sėjant balandžio mėn. trečiojoje dekadoje ir gegužės pirmojoje dekadoje (išskyrus šilumamėges) tiesiai į dirvą.

Ne visos augalo dalys turi prieskoninę vertę. Vienų augalų prieskoninė žaliava yra žolė – lapai, stiebai, žiedai. Pavyzdžiui, kvapiojo šalavijo – tik žiedai, vaistinės gelsvės – visas augalas: lapai, stiebai, sėklos, šaknys. Vasarą vartokite šviežias prieskonines žoles, žiemą – džiovintas. Auginkite ir vartokite lietuviškus prieskonius ir retas daržoves.

 

Prieskonių sėklos